Samenlevingscontract opstellen verstandig?

Leestijd: 2 minuten

Koopt u samen met uw partner een huis en bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap, dan kan het verstandig zijn een samenlevingscontract op te laten stellen bij de notaris.  Wat is een samenlevingscontract en waarom is het handig?

Wat is een samenlevingscontract?

Koop je samen een woning en bent u niet getrouwd dan is er wettelijk niets geregeld. Veel mensen kiezen dan voor het afsluiten van een samenlevingscontract. Bij de notaris krijgt u advies en hij/zij helpt u met het opstellen van de akte en de juiste inhoud. In een samenlevingscontract maakt u  afspraken over:

  • Bezittingen en schulden:
    Wat zijn gemeenschappelijke bezittingen en wat is van ieder apart?
  • Hoe worden de kosten van het huishouden verdeeld?
  • Wat gebeurt er als één van beide partners het samenleven wilt beëindigen?
  • Wat gebeurt er met de overblijvende partner als de ander overlijdt?

Wat zijn de voordelen van een notarieel samenlevingscontract?
U kan zelf een samenlevingscontract opstellen. Dit door een notaris te laten doen heeft echter voordelen: Denk daarbij aan:

  • De notaris adviseert
    Wat is in jullie geval verstandig om in het contract op te laten nemen.
  • De notaris weet precies wat in een samenlevingscontract moet staan
    Kans is kleiner dat u dingen vergeet.
  • U sluit een samenlevingscontract bij het aankopen van een huis vaak samen met een testament af. Ook het testament regelt u bij de notaris.
  • Met een notarieel samenlevingscontract wordt u fiscaal partner én partner voor de erfbelasting. Hierdoor profiteert u van een hogere vrijstelling bij overlijden. Zonder notarieel samenlevingscontract moet u eerst minimaal 5 jaar samenwonen.
  • Vaak is een notarieel samenlevingscontract voor partnerpensioen verplicht.

Veel voordelen dus aan het afsluiten bij de samenlevingscontract door een notaris. Zoekt u een notaris voor het opstellen van een samenlevingscontract? Vergelijk tarieven van notarissen bij u in de buurt.

Is een samenlevingscontract nodig als je samen een hypotheek afsluit?

Wanneer u samen een hypotheek afsluit is het niet verplicht om een samenlevingscontract af te sluiten. Echter het is wel verstandig. Zo kunt u met een verblijvingsbeding regelen dat één van jullie in de woning kan blijven wonen als de ander overlijdt.

U kunt daarnaast, als fiscaal partner de hypotheekrente aftrekken bij de partner met het hoogste inkomen, waardoor u dus meer kan terugkrijgen.

Wordt ik met een samenlevingscontract automatisch erfgenaam van mijn partner?

U wordt niet automatisch elkaars erfgenaam. Wilt u dat uw partner erfgenaam wordt dan sluit u hiervoor apart twee testamenten af. Doe u dit niet, dan zijn de ouders van uw partner of – in het geval van kinderen – uw kinderen de erfgenaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *