Testament of levenstestament?

Leestijd: 2 minuten

Wat is het verschil tussen een testament en een levenstestament?

Uw nalatenschap regelt u met een testament. U legt vast aan wie u welk gedeelte van uw vermogen nalaat na uw overlijden. Ook kunt u bepalen wie het beheer en de afwikkeling van uw nalatenschap moet verzorgen.
In een levenstestament bepaalt u wie uw zaken mag regelen tijdens leven als u dat zelf niet meer kunt. Bijvoorbeeld door een ziekte, dementie of een ongeluk.

Testament opstellen

Wat regelt u in een testament?

In een testament legt u vast wat er met uw nalatenschap gebeurt. Een testament is niet altijd noodzakelijk, maar in sommige gevallen wel wenselijk.

. U kunt in een testament bijvoorbeeld vastleggen:

  • Wie wat krijgt van uw nalatenschap;
  • Wie in uw huis mag wonen na overlijden;
  • Dat u de partners van uw kinderen uitsluit van erfenis;
  • Meer voorbeelden…

Levenstestament

In een levenstestament kunt u vastleggen wie voor u beslissingen mag nemen als u zelf niet meer in staat bent om dit te doen. Een levenstestament is voor iedereen noodzakelijk, aangezien er altijd iets met u kan gebeuren waardoor u niet meer in staat bent om zelf beslissingen te maken. De wet heeft hier niets voor besloten, dus moet dat zelf worden geregeld.

Denk aan:

  • Beslissingen nemen voor medicatie, reanimatie en euthanasie;
  • De zorg over uw kinderen;
  • Of de verantwoordelijkheid over uw bedrijf;
  • Meer voorbeelden…

Geen levenstestament?

Als u in de situatie terecht komt dat u geen beslissingen meer kunt maken, maar u heeft geen levenstestament.. dan kunnen uw zorgverleners of familie een verzoek doen tot onderbewindstelling – een vorm van toezicht – bij de rechtbank. De rechter wijst dan iemand aan om de financiën gaat regelen.

Kosten voor een testament

Wilt u een testament of een levenstestament laten opstellen? Dan brengt u een bezoekje aan de notaris. Doordat notarissen zelf hun tarieven mogen bepalen kun je bij de ene notaris veel duurder uit zijn dan bij de ander. Vergelijk daarom voor het bezoek eerst alle tarieven bij u in de buurt.
Vergelijk de tarieven voor het testament en vergelijk hier de tarieven voor een levenstestament.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *