2020: Record aantal hypotheekaanvragen

Leestijd: 2 minuten

2020 was een recordjaar voor hypotheekverstrekkers. Het aantal nieuwe hypotheekaanvragen steeg met 10% ten opzichte van 2019. Nog nooit vroegen er zo veel mensen een hypotheek aan als in het afgelopen jaar.

De stijging is deels te danken aan de coronacrisis. Veel mensen besloten een hypotheek af te sluiten óf over te sluiten omdat zij verwachtten dat de pandemie tot een hogere hypotheekrente zou leiden. Dat bleek niet het geval. Sterker nog de rentes zijn het afgelopen jaar juist verder gedaald.

Uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat er vorig jaar 300.000 nieuwe hypotheekaanvragen plaatsvonden. Daarnaast werden er nog zo’n 235.000 hypotheken overgesloten. Het totaal aantal aanvragen ligt hiermee bijna 25 procent hoger dan in het voorgaande jaar.

Extreem veel hypotheekaanvragen

In oktober en november leek het aantal hypotheekaanvragen sterk af te nemen, maar dat bleek slechts tijdelijk. Toch werden er in december opnieuw aanzienlijk meer aanvragen gedaan.

In 2020 steeg de gemiddelde woningwaarde met 9,4 procent naar 386.000 euro. Het gemiddelde hypotheekbedrag was vorig jaar ruim 312.100 euro. Dit is 7,9 procent hoger dan in 2019.

Ook voor verbouwingen werd vaker een hypotheek aangevraagd. Het ging om 3,1 miljard euro aan geld voor verbouwingen, meer dan het dubbele ten opzichte van 2019.

Starters

Starters hadden het pittig in 2020. De stijgende woningprijzen en het grote huizentekort zorgen ervoor dat zij maar moeilijk een woning kunnen vinden. Doordat starters vaak een lagere hypotheek kregen, moesten zij meer eigen geld inleggen. Vanwege de de grote vraag en het beperkte aanbod zagen starters zich vaak gedwongen om flink boven de vraagprijs te bieden. De afschaffing van de overdrachtsbelasting zou de situatie voor starters dit jaar iets rooskleuriger moeten maken.

Notaris vinden

Gaat u in 2021 een woning kopen? Dan feeft u een hypotheek- en leveringsakte nodig. Vergelijk op deGoedkoopsteNotaris.nl de verschillende notaristarieven. Notarissen bepalen hun eigen tarieven. Daardoor is de ene notaris een stuk duurder dan de andere. Duurder betekent niet per se beter. Daarom is het verstandig om bij het kiezen van de notaris naar de klantbeoordelingen te kijken. Het vinden van de juiste notaris is heel eenvoudig:

  1. Selecteer de akte(s) die u nodig heeft op deGoedkoopsteNotaris.nl 
  2. Vergelijk de notarissen op basis van prijs, afstand én klantbeoordeling
  3. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van de geselecteerde notaris(sen).

Door te vergelijken bespaart u al snel honderden euro’s op de notariskosten. Dat geld kunt u weer mooi gebruiken voor de nieuwe woning!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *