Aflossingsvrije hypotheek heeft grote gevolgen voor financieel kwetsbaren.

Leestijd: 2 minuten

Duizenden Nederlandse huishoudens zijn niet in staat om een nieuwe hypotheek af te sluiten zodra hun aflossingsvrije hypotheek afloopt. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat deze mensen een gedwongen verhuizing wacht als er niets verandert.

Portrait of a young man at the desk with a laptop, his hands closing his face. Business concept photo, lifestyle

Zo’n 78.000 huishoudens in Nederland lopen het risico dat ze hun aflossingsvrije hypotheek niet opnieuw kunnen financieren op het moment dat deze afloopt. De AFM deed onderzoek naar de financiële kwetsbaarheid van huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek en waarschuwt voor de gevolgen.

Gedwongen verkoop

In Nederland zijn er bijna 3 miljoen huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek. Het percentage dat financieel kwetsbaar is lijkt dus mee te vallen, maar de gevolgen voor deze groep zijn groot. De huishoudens in kwestie moeten waarschijnlijk hun huis verkopen en een deel blijft mogelijk achter met een restschuld.

Niks afgelost

In totaal is ongeveer de helft van de hypotheekschuld in Nederland aflossingsvrij. Dit betekent dat de koper van de woning tijdens de looptijd van de hypotheek geen hypotheekschuld afbetaalt, maar alleen de rente op die schuld. Hierdoor zijn de maandlasten relatief laag. De keerzijde is dat er na afloop van de lening (vaak zo’n dertig jaar) nog niets van de schuld is afgelost. Dit betekent dat de woningeigenaar opnieuw een hypotheeklening moet afsluiten óf de hypotheekschuld moet afbetalen. Deze financieringsvorm is sinds 2013 niet meer af te sluiten, maar er zijn dus nog wel een flink aantal lopende aflossingsvrije hypotheken.

Een groot deel van deze aflossingsvrije hypotheken loopt rond 2035 af. Op dat moment moeten woningeigenaren hun lening aflossen of opnieuw afsluiten. De vraag is of dit mogelijk is. De AFM waarschuwt dat veel van hen tegen die tijd een lager inkomen hebben, waardoor het moeilijker is om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Bovendien hebben ze geen recht meer op hypotheekrente-aftrek.

Notaris vinden

Gaat u in 2021 een woning kopen? Dan feeft u een hypotheek- en leveringsakte nodig. Vergelijk op deGoedkoopsteNotaris.nl de verschillende notaristarieven. Notarissen bepalen hun eigen tarieven. Daardoor is de ene notaris een stuk duurder dan de andere. Duurder betekent niet per se beter. Daarom is het verstandig om bij het kiezen van de notaris naar de klantbeoordelingen te kijken. Het vinden van de juiste notaris is heel eenvoudig:

  1. Selecteer de akte(s) die u nodig heeft op deGoedkoopsteNotaris.nl 
  2. Vergelijk de notarissen op basis van prijs, afstand én klantbeoordeling
  3. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van de geselecteerde notaris(sen).

Door te vergelijken bespaart u al snel honderden euro’s op de notariskosten. Dat geld kunt u weer mooi gebruiken voor de nieuwe woning!

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *