Scheiden als vijftigpluser

Leestijd: 2 minuten

Scheiden. Steeds meer stellen kiezen er voor om hun huwelijk te beëindigen. Ook echtparen die al langer getrouwd dan ongetrouwd door het leven gaan, kiezen steeds vaker voor een echtscheiding. Tot de doodt ons scheidt volgt twee van deze stellen in het mediation proces.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 37,1 procent van de getrouwde Nederlandse stellen in 2018 besloot om er een punt achter te zetten. Deze koppels waren gemiddeld 15,1 jaar samen voordat ze besloten te scheiden.

Scheiden op latere leeftijd

Toch zien we de afgelopen jaren dat ook langere huwelijken steeds vaker stranden. Uit cijfers uit 2014 blijkt dat 30% van de huwelijken die langer dan 20 jaar duurden, dat jaar sneuvelden. Tegelijkertijd scheiden stellen die minder dan 20 jaar samen zijn statistisch gezien minder vaak dan voorheen.

Niet geheel onverwacht is het aantal vijftigplussers dat besluit om hun huwelijk te ontbinden in diezelfde periode ook enorm toegenomen.

Tot de dood ons scheidt

In Tot de dood ons scheidt geeft regisseur Niels van Koevorden een gezicht aan deze cijfers. De documentaire volgt twee echtparen: Mat en Marga (42 jaar getrouwd) en Gerda en Bennie (37 jaar getrouwd) in hun gesprekken met de mediator. De beelden laten op intieme wijze zien wat het met mensen doet wanneer zij na een decennialang huwelijk besluiten om uit elkaar te gaan.

De Volkskrant sprak Van Koevorden over zijn motivatie om de documentaire te maken. De filmmaker kreeg het idee voor zijn film toen hij las dat steeds meer mensen op latere leeftijd gaan scheiden; het aantal vijftigplussers is in de afgelopen twintig jaar bijna verdubbeld.  ‘Maar,’ zo vroeg Van Koevorden zichzelf af, ‘waarom zou je je laten filmen tijdens zoiets vreselijks en intiems als je scheiding?’

Netjes uit elkaar gaan

De betrokken stellen wilden laten zien dat ze – ondanks alles – netjes uit elkaar gaan. Van Koevorden: ‘Ze willen allemaal dat hun verhaal wordt recht gedaan, denk ik, en dat is ook gebeurd. Maar het blijft ontzettend dapper en daarom ben ik nog dankbaarder dan ik altijd al ben voor de mensen in mijn films.’

Heeft u besloten dat u wilt scheiden? Dan helpt de notaris u bij het opstellen van de akte van verdeling. Vergelijk de tarieven voor een notaris bij u in de buurt op degoedkoopstenotaris.nl.

Tot de dood ons scheidt is online terug te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *