Onderzoeksrapport: notaris belangrijk in fraudebestrijding

Leestijd: 2 minuten

Het vormt vaak een bron van frustratie: de Nederlandse bureaucratie. Zo ook wanneer het aankomt op de oprichting van een bv. Kan dit niet makkelijker? Met die vraag gingen Vino Timmerman en Christiaan Stokkermans aan de slag in opdracht van Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Hun onderzoeksrapport werd afgelopen week gepresenteerd aan de Tweede Kamer.

Wie een bv wil oprichten moet naar de notaris. De notaris stelt de notariële akte op met daarin de statuten. Daarnaast verzorgt de notaris meestal de inschrijving van uw bv in het Handelsregister van KVK. Een bedrijf mag pas zaken gaan doen nadat zij bij het Handelsregister staat ingeschreven.

Voorkomen van fraude

Om de oprichting van een bv te versimpelen, moet de rol van de notaris worden aangepast of verdwijnen, zo blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Oprichten zonder omwegen‘. Maar, dat brengt de nodige consequenties met zich mee. De notaris is namelijk niet alleen de uitvoerende partij. Zij dragen ook bij aan een stuk fraudebestrijding, rechtszekerheid, rechtsbescherming en voorlichting. De schrijvers van het rapport, Vino Timmerman en Christiaan Stokkermans, schrijven hierover: ‘Het lijkt aannemelijk dat juist oprichters met frauduleuze bedoelingen de notaris zullen mijden, als deze geen verplichte rol in de oprichting van een bv speelt.’

Beleidsopties

Het onderzoeksrapport biedt meerdere scenario’s, met en zonder notaris, voor de vereenvoudiging van de oprichting van een bv. Deze scenario’s moeten uiteindelijk leiden tot een aantal uitvoerbare beleidsopties.

Keijzer gaat de komende tijd met meerdere partijen het digitale gesprek aan om de beleidsopties te bespreken. Het streven is om in het najaar een concreet beleidsstandpunt te presenteren aan de Tweede Kamer.

Wilt u een bv oprichten? Kijk dan op www.degoedkoopstenotaris.nl. Hier vindt u tips en alle relevante informatie. Klaar om de knoop door te hakken? Vind dan direct een notaris bij u in de buurt die u hierbij kan helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *