Nieuwe regels taxatie: duur en overbodig

Leestijd: 2 minuten

Wie vanaf volgend jaar een hypotheek wil afsluiten mag diep in de buidel tasten. Volgens nieuwe Europese richtlijnen moet er bij het aanvragen van de hypotheek vanaf volgend jaar verplicht een traditioneel taxatierapport komen. Zo’n taxatie kost 400 tot 500 euro, terwijl op dit moment een modeltaxatie van een paar tientjes vaak genoeg is.

De nieuwe regel zou per juni 2021 moeten ingaan. Een jaar later gaat de regelgeving ook in voor mensen die hun bestaande hypotheek willen aanpassen. De regelgeving is niet alleen financieel een groot verschil ten opzichte van de huidige situatie. Momenteel is er voor sommige hypotheekwijzigingen helemaal geen waardebepaling nodig, bijvoorbeeld als er voldoende overwaarde is waardoor de bank geen risico loopt.

Modelmatige taxatie

In een groot deel van de overige gevallen is een modelmatige taxatie genoeg. Met een prijskaartje van ongeveer dertig euro is deze taxatie veel voordeliger de traditionele taxatie die straks verplicht is. Minister Wouter Hoekstra van Financiën gaf eerder in een brief aan de Tweede Kamer al aan dat hij wel heil ziet in het aanhoudend gebruik van modelmatig taxeren. Daarbij is strikte regulering volgens de minister wel van groot belang.

Uitzondering

Landen kunnen individueel afwijken van het Europese taxatierichtsnoer omdat het niet gaat om wetgeving. De Nederlandse Bank (DNB) kan voorkomen dat deze regels niet in Nederland worden ingevoerd.

Beslissing DNB

Of dit voorstel doorgang vindt, dat is de vraag. De DNB moet uiterlijk woensdag aan de European Banking Authority (EBA) laten weten of DNB de richtlijn achterwege laat voor Nederlandse woningbezitters. Het is onduidelijk of DNB een uitzondering wil maken.

Wil jij een hypotheek afsluiten? Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vind je eenvoudig en snel een notaris bij jou in de buurt die je helpt met de hypotheek- en leveringsakte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *