Geen koopwoning voor Jan Modaal

Leestijd: 2 minuten

Wie een huis wil kopen, heeft het lastig. Volgens BNR Nieuwsradio is het kopen van een huis met een modaal inkomen ondertussen ‘nagenoeg onmogelijk’. Oók voor tweeverdieners en óók buiten de Randstad.

Het is ondertussen geen nieuws meer: de huizenprijzen zijn ongekend hoog en het woningaanbod is uitermate schaars. Toch blijkt het probleem nog groter dan verwacht. Kregen woningzoekenden in de Randstad eerder het advies om het elders in het land te proberen, nu blijkt dat ook daar de kans van slagen klein is. Met name in Noord-Brabant en Gelderland schieten de huizenprijzen de laatste jaren omhoog.

Draagkracht modaal inkomen

Voor veel starters met een modaal inkomen zijn de maandlasten van een hypotheek goed te dragen, toch is het ook voor hen ontzettend moeilijk om een woning te vinden. Hypotheekverstrekkers zijn ondertussen op zoek naar creatieve oplossingen. Een goed voorbeeld is de huurverklaring: huurders die al langere tijd zonder problemen hun huur betalen, krijgen in de toekomst wellicht meer mogelijkheden bij het aanvragen van een hypotheek. De normale verstrekkingsnormen zouden in dit geval worden versoepeld zodat ook deze doelgroep kans maakt op een koopwoning. Ook starters met een studieschuld zouden op korte termijn in aanmerking moeten komen voor een hogere hypotheek. Michel van den Akker, directeur van de Hypotheker juicht dit soort initiatieven aan, maar noemt het tegelijkertijd symptoombestrijding. De krapte op de woningmarkt, die los je er niet mee op.

Duurzame oplossingen

Wat moet er dan wel gebeuren? Het eerste antwoord is voor de hand liggend: er moet meer gebouwd worden. Maar, dat is niet de enige oplossing Van den Akker stelt ook voor om het bestemmingsplan van bestaande panden te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het ombouwen van een kantoorgebouw tot woonruimte.

Huizenjacht

Bent u op zoek naar een nieuwe woning? Check dan ook eens onze tips voor het kopen van een huis.

DeGoedkoopsteNotaris.nl is onderdeel van de DGN groep. De DGN groep bestaat uit een aantal bedrijven die zich inzetten om de wereld van financiële dienstverlening begrijpelijker en toegankelijker te maken. Hypotheek24.nl is een van deze bedrijven en kan u helpen met al uw vragen rondom het afsluiten van een hypotheek.

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Bereken dan uw maximale hypotheek of vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan op Hypotheek24.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *