NHG presenteert uniforme corona-vragenlijst

Leestijd: 2 minuten


Een coronaproof hypotheek afsluiten? Nationale Hypotheekgarantie (NHG) vond het tijd voor een uniforme aanpak van de coronasituatie. Daarom komen zij met een aanvullende vragenlijst voor hypotheekverstrekkers.

Vele sectoren zijn getroffen door de coronacrisis. Voor veel mensen heeft dit impact op hun inkomen wat leidt tot een onzekere financiële situatie. Hoe veel invloed heeft dit bij het afsluiten van je hypotheek?

Een hypotheek tijden corona

De NHG (nationale hypotheek garantie) besloot hiervoor een vragenlijst op te stellen. Hiermee wordt bepaalt hoe groot het risico van een hypotheek is door de impact van de coronacrisis. De huizenmarkt biedt weer wat ruimte biedt en de hypotheekrente is zeer laag. Daarom blijft de vraag naar koopwoningen zeer groot: veel mensen zien voor het eerst in lange tijd hun kans. Echter betekent de crisis voor veel hypotheekaanvragers ook financiële onzekerheid. Dit wil de NHG meenemen in hun besluit.

Uniforme aanpak

Maar hoe pakt men dat aan? De NHG pleit voor een uniforme vragenlijst, waardoor iedereen gelijk behandelt wordt. Het is dan ook de bedoeling dat alle hypotheekverstrekkers deze zelfde vragenlijst gebruiken. Hierdoor hebben aanvragers bij alle hypotheekverstrekkers dezelfde kans op een hypotheek.

Kansen voor getroffen sectoren

De crisis treft bepaalde sectoren zoals de horeca, retail en de bouw het meest. De NHG wil voorkomen dat hypotheekaanvragers uit deze sectoren bij voorbaat geen hypotheek kunnen afsluiten door de huidige onzekerheid. Daarom is de vragenlijst niet slechts een checklist. De NHG neemt mee dat de afgelopen maanden niet per se representatief zijn voor de komende periode.

De vragenlijst houdt bijvoorbeeld rekening met de opening- en het heropstarten van deze sectoren als gevolg van de maatregelen. Ook is de grootte van de financiële buffer belangrijk. Dit biedt meer zekerheid deze coronaperiode door te komen. Per aanvraag kijken ze naar de individuele situatie en de mogelijkheden. De vragenlijst vindt u hier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *