Meer ruimte voor starters wegens corona

Leestijd: 3 minuten

Er is veel speculatie over de invloed die corona zal hebben op de huizenmarkt. Het lijkt erop dat corona meer ruimte creëert voor starters, al moet dit op de lange termijn nog blijken. Of het nu door corona komt of niet: er zijn veranderen zichtbaar. Heeft de starter nu meer kans op een huis?

De huizenmarkt draait nog steeds op volle toeren. Hypotheekverstrekkers zagen het aantal hypotheekaanvragen – mede dankzij een groot aantal oversluiters – verdubbelen ten opzichte van vorig jaar. Drukte dus bij de hypotheekverstrekkers! Deskundigen verwachten dat dit nog wel even zo blijft.

Drukte op de huizenmarkt

Ondanks de drukte bij hypotheekverstrekkers, was de verwachting dat de vraag naar nieuwe woningen (en nieuwe hypotheken) tijdens de corona crisis juist zou afnemen. De groep mensen met minder of geen inkomen groeit. Zij hebben nu vaak niet de mogelijkheid om een huis te kopen. Ook voor mensen die er financieel gezien niet direct op achteruit gaan, is dit een onzekere tijd om een nieuwe woning te kopen. Hierdoor daalt over de gehele linie de vraag naar koophuizen.

Minder concurrentie voor starters

Tegelijkertijd geven makelaars aan dat er tijdens de corona crisis meer woningen te koop zijn gezet dan in de weken ervoor. Dit aantal was tijdens corona ruim drie procent hoger dan vorig jaar. Meer huizen te koop, betekent minder druk op de huizenmarkt en daardoor meer kans voor starters.

Ook is er door het sluiten van de grenzen minder concurrentie van expats die op zoek zijn naar een woning. Vooral in de grote steden werden starters vaak overboden door deze groep. De afwezigheid van expats biedt starters daarom meer ruimte om deze woningen en appartementen te bemachtigen.

Hoe kan het dat de huizenmarkt nog steeds volop blijft draaien?

Het lijkt erop dat de druk op de huizenmarkt zó hoog was dat de kleine daling in de vraag er niet per se voor zorgt dat woningen minder verkoopbaar zijn. Er is dus nog steeds veel vraag naar koopwoningen. Wel zien we een verschuiving in het type woningzoekenden dat juist nu een woning probeert te bemachtigen. Zo zien we onder meer dat veel starters deze tijd benutten om hun eerste woning te kopen.

Huizenprijzen

De huizenprijzen lijken de laatste weken voor het eerst voorzichtig te dalen. De verkopende partij vraagt over het algemeen vaker een reële prijs en woningen worden minder vaak met tienduizenden euro’s boven de vraagprijs verkocht.

Ook dit lijkt een gevolg te zijn van de onzekerheid rond de crisis. Wanneer u een paar maanden geleden een huis kocht voor 30.000 boven de vraagprijs, was het huis door de snel stijgende woningprijzen bijna direct meer waard dan deze koopsom. Door de ontstane ruimte op de huizenmarkt en de groeiende financiële onzekerheid onder de groep mogelijke kopers, neemt deze stijging nu eindelijk af. Hierdoor daalt voor kopers de zekerheid dat zij het bedrag bóven de vraagprijs direct ‘terugverdienen’. Dit zorgt voor minder hoge biedingen.

Dit zorgt er voor dat verkopers noodgedwongen hun vraagprijzen verlagen. Men kan er niet meer standaard vanuit gaan dat het huis, ondanks de hoge vraagprijs, alsnog meer waard wordt. Daarom komen buitenproportioneel hoge vraagprijzen momenteel minder voor.

Kansen voor starters

Het zijn nog maar kleine veranderingen, maar voor de starter lijken de kansen te komen. Meer ruimte, minder concurrentie en lagere huizenprijzen lijken na de gekte van de afgelopen jaren eindelijk een opening te bieden voor starters op de huizenmarkt.

Vergelijk de notaristarieven voor hypotheekakten eenvoudig en snel op deGoedkoopsteNotaris.nl

Meer weten over jouw hypotheek? Kijk dan op Hypotheek24.nl.  Deze site is – net als deGoedkoopsteNotaris.nl onderdeel van DGN Publishers en geeft antwoord op al jouw hypotheekvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *