Notariaat ten tijde van een pandemie

Leestijd: 2 minuten

In tijden van quarantaine en social distancing zijn improvisatie en innovatie belangrijker dan ooit tevoren. Zo ook in de wereld van het notariaat. DeGoedkoopsteNotaris.nl ging in gesprek met kandidaat-notaris mr. Patricia van de Sande van notariskantoor dlb notaris in Bergen op Zoom en vroeg haar hoe dit er in de praktijk uitziet.

Wie een bezoekje aan de homepage van notariskantoor dlb notaris brengt, kan er niet omheen: het coronavirus heeft ook voor het notariaat duidelijke gevolgen. Van de Sande vertelt: “In principe worden alle akten nog steeds getekend, maar we vragen mensen wel om alleen met de personen die strikt noodzakelijk zijn voor de ondertekening naar ons kantoor te komen. Het doel is om het verkeer naar het kantoor zo veel mogelijk te beperken.”

Heel modern

Sterker nog: voor besprekingen en bepaalde partijen, zoals de verkopers van onroerend goed, is een bezoek aan het kantoor geen vereiste. “We bieden de verkopers bij OG-transacties de mogelijkheid thuis een volmacht te ondertekenen. We volgen de ondertekening van de volmacht via een videogesprek. Normaal gesproken zijn er kosten aan een dergelijke volmacht verbonden, maar in verband met het coronavirus bieden we dit nu kosteloos aan.”, zo vertelt Van de Sande. De reactie van de klanten is onverdeeld positief. “Iedereen stelt zich heel begripvol en flexibel op, mensen vinden het eigenlijk wel heel modern op deze manier!”

Van de Sande: “Ook wij zelf zien voorzichtig een pluspunt in de nieuwe manier van werken. Met name een telefonische bespreking omtrent eerder ontvangen ontwerp-akten bevalt ons heel goed: heel snel en praktisch.” Als het aan de kandidaat-notaris ligt, is het goed mogelijk dat die aanpak ook straks ná het coronavirus gehanteerd blijft.

Behoorlijk druk

Nadenken over de toekomst, daar hebben ze op het notariskantoor voorlopig nog niet al te veel tijd voor. “Op de afdeling familierecht is het momenteel behoorlijk druk. De exacte cijfers hebben we nog niet binnen, maar we zien dat er veel testamenten en levenstestamenten worden aangevraagd en we verwachten niet dat dit op korte termijn gaat veranderen.”

Van de Sande ziet de toekomst nuchter en enigszins afwachtend tegemoet. “Ik vraag me af wat de huidige situatie met de economie gaat doen. Ik verwacht niet dat het ons nu direct zal raken, maar als de economie instort dan werkt dit ook door in het notariaat …”

Het moge duidelijk zijn: het notariaat is niet immuun voor de gevolgen van het coronavirus, maar dat weerhoudt dit notariskantoor er niet van om zijn klanten te helpen. Want dat daar nu, meer dan ooit, behoefte aan is, dat staat als een paal boven water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *