Skype-testament tijdens corona crisis

Leestijd: 2 minuten

De afgelopen weken hebben in het teken gestaan van improvisatie, aanpassingsvermogen en innovatie. Als het aan de specialistenvereniging van erfrechtnotarissen (EPN) ligt, dan zet die trend zich ook door in hun vakgebied.

Een Skype-testament; het klinkt niet zo onhaalbaar. Als het aan de EPN ligt, dan is het dat binnenkort ook niet meer. Volgens de vereniging willen mensen juist in deze onzekere tijden orde op zaken stellen. Maar, dit is voor een steeds grotere groep niet mogelijk. Mensen die zich in verpleeghuizen, ziekenhuizen of thuisisolatie bevinden kunnen op het moment niet zo maar op pad. Ook een bezoek van de notaris is niet mogelijk.

Skype-testament tijdens corona crisis

Helaas gaat de huidige wetgeving er wel vanuit dat een persoon zijn testament in het bijzijn van een notaris ondertekent. Is dit niet het geval, dan is het testament niet geldig. Maar, zoals ze in het Engels zo mooi zeggen desperate times call for desperate meassures. Oftewel: in tijden van crisis zijn drastische maatregelen een vereiste.

Persnotaris Aniel Autar vertelt: ‘In een aantal situaties is het onwenselijk dat notarissen persoonlijk contact hebben met hun cliënten, met name vanwege het risico van verspreiding van het virus. Iedereen heeft echter het recht om een testament te kunnen maken. Onze leden zouden hun cliënten graag tegemoet willen komen door mee te werken aan een ‘Skype-testament’, maar op basis van de huidige wetgeving kunnen zij dat nu niet doen. Wij vinden dat onbevredigend en vrezen in de toekomst rechtszaken over de geldigheid van het testament die eenvoudig voorkomen kunnen worden.’

Noodwet

Daarom roept de EPN op tot een noodwet die – gezien de huidige omstandigheden – ruimte voor uitzondering biedt. Die noodkreet wordt ondersteund door vakprofessionals. Autar: ‘De Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland (VEAN) en een aantal juridische hoogleraren heeft mij laten weten de urgentie van het door de EPN gesignaleerde probleem te onderkennen en ondersteunt onze oproep aan de regering.’

Wilt u een testament opstellen? Op deGoedkoopsteNotaris vindt u eenvoudig en snel een notaris bij u in de buurt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *