Erfenis aanvaarden, of toch niet?

Leestijd: 2 minuten

Wanneer een ouder, partner of ander familielid overlijdt beland u als nabestaande(n) vaak in een emotionele en hectische periode. Geldzaken zijn wel het laatste waar u zich druk over wilt maken. Als gevolg kiezen veel nabestaanden er voor om de erfenis ‘maar gewoon te aanvaarden’. Helaas kan dit vervelende gevolgen hebben.

Wanneer het aankomt op een erfenis aanvaarden, zijn er drie opties mogelijk:

  1. Zuiver aanvaarden
  2. Verwerpen
  3. Beneficiair aanvaarden

Wanneer u een erfenis zuiver aanvaardt, ontvangt u zo wel de bezittingen als de schulden. Uit onderzoek van het Financieel Dagblad blijkt dat maar liefst 80% van de ondervraagden een erfenis van zijn ouders ‘zonder meer’ zou accepteren. Toch zijn hier flink wat risico’s aan verbonden.

Erfenis aanvaarden

Bij een zuivere aanvaarding kan uw persoonlijk vermogen worden gebruikt om schulden van de overleden persoon te vereffenen. Wilt u zich hiertegen beschermen? Dan is het verstandig om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Dit betekent dat u -samen met een advocaat of notaris- een overzicht van het totale vermogen en alle schulden maakt. Het vermogen wordt gebruikt om de schulden af te betalen. Als er na dit proces nog vermogen overblijft, dan gaat dit naar de erfgenamen.

Als u overweegt om een erfenis beneficiair te aanvaarden, dan is het wel belangrijk om bij een aantal punten stil te staan:

  • Een erfenis beneficiair aanvaarden duurt langer dan een erfenis zuiver aanvaarden.
  • Je hebt geen zeggenschap over wat er met de erfenis gebeurt totdat alles is afgerond. Het is dus niet mogelijk om alvast een rekening af te betalen of een erfstuk veilig te stellen. Doe je dit wel, dan loop je alsnog het risico dat je de volledige erfenis (inclusief schulden) zuiver aanvaard.
  • Je maakt extra kosten omdat je het griffierecht moet betalen. In 2020 gaat dit om 130 euro.

Tijd van beraad

Waar u ook voor kiest: u heeft drie maanden de tijd om een keuze te maken. Deze periode noemt men ook wel de tijd van beraad. In deze periode mogen eventuele schuldeisers niet bij u aankloppen.

Verklaring van erfrecht

Het kan zijn dat er wordt gevraagd naar een verklaring van erfrecht. Deze verklaring geeft u toegang tot de rekeningen van de overledene en helpt u om aan te tonen dat u erfgenaam bent.

Wilt u zich laten informeren, of wilt u een verklaring van erfrecht aanvragen? Wij helpen u graag bij het vinden van een notaris bij u in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *