Schenkbelasting. Waarom?

Leestijd: 2 minuten

Vaak willen ouders hun kinderen bij het kopen van een huis, of het aflossen van een studieschuld helpen met een schenking. Maar hoeveel kan u schenken en wanneer betaalt u daar dan belasting over?

Kosten meefinancieren

Waarom betalen we schenkbelasting?

Maar waarom betalen we eigenlijk belasting over iets wat we aan iemand geven? Dat is toch raar. Na telefonisch contact met de belastingtelefoon werd er aangegeven dat er ooit door een wetgever is bepaald dat dit moet gebeuren en dat er daardoor ‘schenkingsbelasting’ bestaat.

Dus tijd om de regering eens te vragen hoe dit zit. Na meerdere malen contact te hebben gezocht met het Ministerie van Financiën stelde ik de volgende vraag aan beleidsmedewerker:

Een totaal onbekende van mij heeft mijn leven gered. Ik wil diegene een prachtig iets schenken omdat ik zelf vrij vermogend ben. Moet ik dan schenkbelasting betalen? En waarom is dat? Wat heeft de staat daarmee te maken?”

Het antwoord was duidelijk. Wanneer iemand iets schenkt en er daardoor een buitenkans voor de ontvanger ontstaat, boven een bedrag van €2.173, dan zal er belasting over betaald moeten worden. De zogenaamde buitenkansbelasting. Er is een onverwachts voordeel bij de ontvanger, waar de ontvanger dan ook belasting over moet betalen. Daarnaast is die belasting in het leven geroepen om het draagkrachtbeginsel te ondersteunen.

Belastingvrij schenken

Gelukkig is er dus een optie om onder de €2.173 belastingvrij te schenken. Ook bij de aanschaf van een huis willen ouders wel eens een steun in de rug geven. Dan is het zelfs mogelijk om €102.010 belastingvrij te ontvangen.

De (ge)schenkmaand december komt eraan. Notarissen staan zoals altijd voor u klaar om samen met u een zo fijn mogelijke schenking te laten plaatsvinden.

Zie hier waar u de goedkoopste notaris bij u in de buurt kan vinden om uw schenkingsovereenkomst op te stellen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *