Schenkbelasting: waarom?

Leestijd: 2 minuten

Veel mensen kiezen er voor om tijdens hun leven een deel van hun vermogen te schenken aan een ander. Denk bijvoorbeeld aan ouders die hun kind helpen bij het kopen van een huis of het aflossen van een studieschuld. Maar hoeveel kan u schenken en wanneer betaalt u daar dan belasting over?

Kosten meefinancieren

In Nederland betaal je in sommige gevallen belasting over een schenking. De te betalen belasting wordt bepaalt aan de hand van de hoogte van de schenking, de frequentie van de schenking(en) etc.

Waarom betalen we schenkbelasting?

Maar, waarom betalen we eigenlijk belasting over iets wat we aan iemand geven? Dat is toch raar. Een telefoontje naar de belastingtelefoon geeft nog niet veel duidelijkheid. Tijd om de regering eens te vragen hoe dit zit. Een beleidsmedewerker van het Ministerie van Financiën geeft antwoord.

Wat blijkt? Tot een bedrag van €2.173 geldt er een vrijstelling. Dit betekent dat je over schenkingen tót dit bedrag geen belasting hoeft te betalen. Gaat het om een hoger bedrag? Dan moet er belasting worden betaald. Dit heet de buitenkansbelasting omdat er een buitenkans (een onverwachte meevaller) ontstaat voor de ontvanger. Daarnaast is die belasting in het leven geroepen om het draagkrachtbeginsel te ondersteunen.

Belastingvrij schenken

Gelukkig is er dus een optie om onder de €2.173 belastingvrij te schenken. Ook bij de aanschaf van een huis willen ouders wel eens een steun in de rug geven. Dan is het zelfs mogelijk om €102.010 belastingvrij te ontvangen.

De (ge)schenkmaand december komt eraan. Notarissen staan zoals altijd voor u klaar om samen met u een zo fijn mogelijke schenking te laten plaatsvinden.

Zie hier waar u de goedkoopste notaris bij u in de buurt kan vinden om uw schenkingsovereenkomst op te stellen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *