Wijzigingen NHG 2020 bekend

Leestijd: 3 minuten

Bent u van plan om in 2020 een nieuwe woning met een NHG-hypotheek te kopen, of wilt u uw bestaande hypotheek oversluiten? Let dan goed op! Er gaan komend jaar een aantal zaken veranderen. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen voor u op een rijtje.

Een NHG-hypotheek heeft twee belangrijke voordelen. Ten eerste is de hypotheek vaak een stuk voordeliger dan de alternatieven. Doordat de stichting achter de NHG garant voor u staat, kan de bank een lagere rente rekenen. Dit is terug te zien in de maandlasten. De maandelijkse besparing zorgt er voor dat u de eenmalige afsluitkosten er vaak makkelijk uit haalt.

Daarnaast neemt de NHG onder bepaalde voorwaarden uw restschuld over wanneer u de hypotheeklasten niet langer kunt betalen. Hierbij kunt u denken aan levensveranderende situaties zoals een echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van een partner.

Stijgende huizenprijzen

Niet iedere woning komt in aanmerking voor een NHG-hypotheek. Er geldt namelijk een kostengrens: alleen woningen met een koopsom die onder deze grens ligt komen in aanmerking. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen, met als onvermijdelijk gevolg dat steeds minder huizen in aanmerking kwamen voor een NHG-hypotheek.

Kostengrens verruimd

In 2018 was de gemiddelde kostprijs van een woning 309.000 euro. Tegelijkertijd was de NHG-grens vastgesteld op 265.000 euro. In 2020 wordt dit probleem aangepakt. Vanaf 1 januari stijgt de kostengrens naar 310.000 euro. Deze grens kan zelfs oplopen tot 328.600 euro voor woningen waarbij energiebesparende voorzieningen zijn getroffen.

Premie NHG daalt

Wanneer u een hypotheek afsluit met NHG betaalt u eenmalig een premie. Deze premie bedraagt in 2019 0,9% van de koopsom. In 2020 daalt dit naar 0,7% van de koopsom. Stel u koopt een woning van 310.000 euro, dan levert dit een voordeel op van 620 euro. 

Hier vindt u woningen onder de NHG-grens

Met het verruimen van de kostengrens en het dalen van de premie moet er voor zorgen dat met name starters meer kansen krijgen op de woningmarkt. Wilt u weten waar u als starter de meeste kans heeft om een woning onder de NHG-kostengrens te vinden? Wij brachten het voor u in kaart.

ORV niet verplicht bij oversluiten

In tegenstelling tot de eerder genoemde wijzigingen is deze maatregel gericht op oversluiters. Vanaf volgend jaar is het voor mensen die hun hypotheek willen oversluiten naar een NHG-hypotheek, niet langer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering te hebben (ORV). Voor ouderen, chronisch zieken en ex-patiënten kan het afsluiten van een ORV een flinke uitdaging zijn. Deze groep heeft een verhoogd risico op overlijden, waardoor er voor hen een hogere maandpremie wordt gerekend. Het afschaffen van de verplichting voor een ORV maakt het oversluiten van een NHG-hypotheek ook voor deze doelgroep een stuk laagdrempeliger.

Direct regelen

Komt u in aanmerking voor een hypotheek met NHG? Met de hulp van een notaris regelt u het goed én goedkoop. Wilt u weten waar u in uw omgeving terecht kunt? Vraag een offerte aan op onze site of neem telefonisch contact met ons op voor direct advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *