Hoe kunt u besparen op trouwen?

Leestijd: 2 minuten

Mannen en vrouwen in de leeftijd twintig tot dertig jaar trouwen steeds minder vaak. In plaats daarvan wordt er steeds vaker een geregistreerd partnerschap opgesteld. Dat is praktisch hetzelfde, al zijn er wel een paar kleine verschillen. Maar hoe komt het eigenlijk dat we massaal minder trouwen. En waar moet u nog voor naar de notaris?

Geregistreerd partnerschap steeds populairder

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat bijna 65.000 koppels elkaar het ja-woord gaven in 2017. De afgelopen jaren lag het aantal gesloten huwelijken ook al rond de 65.000.  20 jaar geleden waren dit maar liefst 85.000 stellen.

Het geregistreerd partnerschap wordt daarentegen steeds populairder onder de twintigers en dertigers. In 2017 kozen 18.000 stellen voor een geregistreerd partnerschap. In 2016 waren dit er nog 16.000. Twintig jaar geleden werden er nog maar 9.000 geregistreerde partnerschappen opgenomen.

Voor de wet maakt het niet veel uit of u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Al zijn er zijn kleine verschillen.

Millenials besparen liever op een bruiloft

Waarom trouwen millenials nu eigenlijk veel minder dan hun leeftijdsgenoten van 20 jaar geleden? Het CBS denkt dat dit komt door dat de twintigers en dertigers van nu, zich minder zeker voelen over hun toekomst. Financiële zekerheid is een hogere prioriteit dan trouwen. Koppels sparen liever voor het kopen van een woning, omdat u meer eigen geld moet inbrengen, dan voor een bruiloft. Een bruiloft kost al gauw meer dan 10.000 euro.

Goedkopere opties?

Wilt u geen hele smak geld uitgeven voor een bruiloft, maar wel officieel verbinden? Dan kunt u een samenlevingscontract opstellen bij de notaris, een geregistreerd partnerschap aangaan of gratis trouwen bij de gemeente.

Sinds 1 januari 2018 is het zo dat als u trouwt, of een geregistreerd partnerschap aangaat, u niet meer standaard alles deelt met elkaar. U bent dan automatisch in beperkte gemeenschap van goederen verbonden. Dat betekent dat alles wat u voor het huwelijk alleen hebt opgebouwd qua vermogen, bezittingen of schulden bij de oorspronkelijke eigenaar blijft. Als u bijvoorbeeld al een koophuis had, dan wordt u niet automatisch een gezamenlijke eigenaar. Erfenissen en schenkingen (zowel voor als tijdens het huwelijk) die alleen voor u zijn blijven ook van u.

Wilt u wel graag alles delen? Dan moet u naar de notaris om dit vast te leggen. Als u andere voorwaarden op wilt stellen die niet vallen in de automatische voorwaarden uiteraard ook.

Vergelijk notaristarieven

Bent u op zoek naar een notaris om huwelijke voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden op te stellen? Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u gemakkelijk een goede en goedkope notaris vinden bij u in de buurt! Vragen? Bel ons op 088 2424 611.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *