Bouwkundig keuring standaard in koopovereenkomst!

Leestijd: 2 minuten

Sinds begin dit jaar staat een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde vast in de koopovereenkomst. Maar wat betekend dat precies? Lees verder en wij leggen het uit!

Wat houdt het voorbehoud van bouwkundig keuring in?

Wanneer u een bouwkundige keuring als voorbehoud opstelt in de ontbindende voorwaarden, kunt u als koper de koopovereenkomst ontbinden. Dit kunt u alleen doen wanneer uit het bouwkundig rapport blijkt dat bijvoorbeeld herstel werkzaamheden van de woning meer gaan kosten dan afgesproken met de verkoper. Het gaat dan wel om direct noodzakelijk herstel. De koper en verkoper moeten vooraf een bedrag bespreken en dit vastleggen in de koopovereenkomst.

Als u de koopovereenkomst wilt ontbinden op grond van de uitvoering van een bouwkundige keuring, moet er een kopie van het rapport bijgevoegd worden.

Onderhandelen over het opnemen van het voorbehoud

Ondanks dat de bouwkundig keuring als voorbehoud nu standaard is opgenomen, moet u nog steeds onderhandelen. Wanneer de koopovereenkomst wordt opgesteld kunt u zelf nog meer ontbindende voorwaarden benoemen, zoals bijvoorbeeld een financieringsvoorbehoud.

Geen bouwkundige keuring als voorbehoud opnemen?

Het kan ook zijn dat u als koper en verkoper overeenkomt geen bouwkundig voorbehoud op te nemen. Deze clausule dient dan zichtbaar doorgestreept te zijn door de makelaar.

Wanneer u als koper afziet van het bouwkundige keuring voorbehoud, dan kan dat risico’s met zich meebrengen. U kan de koopovereenkomst niet ontbinden op verborgen gebreken. Een alternatief is om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, vóór het tekenen van de overeenkomst.

Nog een optie is om tijdens de (wettelijke) 3 dagen bedenktijd, de keuring uit te laten voeren. In deze gevallen is het dus niet nodig om het bouwkundig keuring voorbehoud op te nemen in de koopovereenkomst.

Opstellen van de koopovereenkomst

Gaat u zelf uw woning verkopen? Of koopt u een woning in de gemeente Amsterdam? Dan wordt volgens het Amsterdams Model de koopovereenkomst door de notaris opgesteld.

Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vergelijkt u makkelijk en snel de tarieven van notarissen in uw buurt! Heeft u vragen? Bel ons dan op 088 24 24 611.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *