Hoe kan ik een testament opstellen?

Leestijd: 3 minuten

Een testament opstellen. Wanneer doet u dat en waar is het goed voor? Wij leggen u uit hoe u een testament opstelt en waarom dit waardevol kan zijn. Door dit eventueel nu al te overwegen, kunt u uzelf en uw nabestaanden toekomstige zorgen ontnemen. 

Voogdij regelen?

Het is handig om alles concreet op een rijtje te hebben mocht u komen te overlijden. Het is fijn voor uw nabestaanden om niet aan van alles te hoeven denken en te moeten regelen wanneer zij in het rouwproces zitten. Door middel van een testament kunt u dan ook alle afspraken vast laten leggen.

Wat is een testament?

In het kort is een testament een juridisch document dat u laat opstellen bij de notaris waarin u vastlegt wat er moet gebeuren met uw bezittingen als u bent overleden. U kunt zelf een testament schrijven, maar deze is dan alleen rechtsgeldig als die door een notaris wordt opgesteld en geregistreerd. Een testament kan uitkomst bieden als u niet getrouwd bent of een geregistreerd partner hebt, maar wel aan een partner wil nalaten of als u aan vrienden of kennissen iets wilt nalaten.

Wat staat er in een testament?

Een testament opstellen kunt u nu al doen, u hoeft niet te wachten tot een bepaalde leeftijd of levensfase om te beginnen aan een testament. U mag zelf bepalen wat erin komt te staan. Voorbeelden van wat er regelmatig in testamenten worden opgenomen zijn:

  • Een goed doel of een goede vriend die anders niet een deel van de erfenis zou krijgen
  • Een persoon waarvan u graag wilt dat hij of zij de nalatenschap behandelt, ook wel een executeur genoemd
  • Een legaat opnemen zodat een bepaald stuk van de erfenis voor een specifiek persoon is
  • Een erfgenaam aanwijzen die in uw huis gaat wonen wanneer u komt te overlijden
  • Het uitsluiten van mensen van uw erfenis, ook wel een uitsluitingclausule genoemd
  • Mensen een groter deel van de erfenis geven dan anderen

Mocht u uw testament tussendoor willen aanpassen dan kan dat gewoon. Hier kunt u meer informatie vinden over het wijzigen van een testament.

Zelf een testament opstellen?

Als u niet langs de notaris wilt dan kunt u ook zelf een codicil opstellen. Dit is iets anders dan een testament. Voor een codicil hoeft u niet naar de notaris. Hier zijn dan verder geen kosten verbonden. Een nadeel hiervan kan zijn dat u deze makkelijker kwijtraakt en deze door iedereen verandert kan worden. In een codicil kunt u alleen de inboedel vast laten leggen en niet het kapitaal. Ook kunt u niemand onterven in een codicil of een testamentair executeur aanwijzen. Een codicil is meer geschikt om aan te geven wat uw wensen zijn voor de uitvaart, een crematie of een begrafenis. Welke muziek u wilt of dat u uw bonsaiboom aan de buurvrouw nalaat. Voor het echt officieel vastleggen van de gehele nalatenschap, moet u echt naar een notaris.

Welke notaris is geschikt?

U mag zelf kiezen naar welke notaris u gaat om het testament op te laten maken. U kunt vooraf wel alvast zelf nadenken over onderwerpen die u in het testament wil laten opnemen. De notaris maakt van uw wensen juridische taal en registreert het testament in het Centraal Testamentenregister. Dit zit bij de prijs inbegrepen. Voor het vergelijken van de verschillende tarieven kunt u terecht op DeGoedkoopsteNotaris.nl. Wij helpen u graag met het aanvragen van gratis offertes en het in contact komen met een geschikt notariskantoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *