Een woning splitsen? Hoe en waarom?

Leestijd: 2 minuten

Een groot huis op het oog om te kopen, maar wilt u de maandlasten verlagen? Of wilt u uw huis opdelen om te verhuren? Dan moet u vast wel eens hebben nagedacht over het splitsen van een woning. Maar hoe werkt dat precies en wanneer gaat u langs de notaris?

splitsingsakte

Hoe kun je jouw woning splitsen?

U kunt een woning op twee verschillende manieren splitsen. Bouwkundig splitsen en kadastraal splitsen. Als u een appartement wilt opdelen om te verhuren dan splitst u bouwkundig. Als u een woning definitief wilt opsplitsen in twee woningen, dan splits u kadastraal. U heeft in beide gevallen een omgevingsvergunning nodig van de Gemeente als u wilt splitsen.

Wanneer kan splitsen interessant zijn?

Meerdere kleine appartementen verhuren levert vaak meer op dan één groot appartement. Het kan ook geld schelen de woning te splitsen als deze te groot is voor u om in te wonen. Wanneer de woning gesplitst is scheelt dat in de maandlasten.

Wat zijn de nadelen?

Door woningsplitsing komen er meer mensen te wonen op hetzelfde oppervlak. Dat kan geluidsoverlast veroorzaken, maar bijvoorbeeld ook een tekort aan parkeerplaatsen. Ook kan de waarde van de woning omlaag gaan, omdat er bijvoorbeeld meer huurders in de buurt komen wonen en huurwoningen trekken een andere doelgroep. Dit kan allemaal invloed hebben op de waarde van de woning en op de omringende woningen. Om die reden geven de Gemeente en de VvE de vergunning af.

Wanneer naar de notaris?

Als u een splitsingsvergunning heeft verkregen van de Gemeente (en van de VvE in het geval van een appartementencomplex) dan is het tijd om naar de notaris te gaan. U moet nu namelijk de splitsingsakte wijzigen. De notaris stelt een notariële splitsingsakte op waarbij op de plattegrond van het pand precies de grenzen worden aangegeven. Wanneer u een appartement koopt, ontvangt u naast een eigendomsakte ook altijd een splitsingsakte. In een splitsingsakte staat hoe een gebouw is opgedeeld in appartementen. In de splitsingsakte zit een splitsingstekening en een splitsingsreglement. De notaris zal de splitsingsakte en de splitsingstekening inschrijven bij het Kadaster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *