Ontbindende voorwaarden in koopovereenkomst, hoe werkt dat?

Leestijd: 2 minuten

Wanneer u een woning heeft gevonden kiest u de notaris voor het tekenen van de koopovereenkomst. Het is verstandig in dit koopcontract ontbindende voorwaarden op te nemen, die u door de notaris laat opstellen. De drie belangrijkste ontbindende voorwaarden noemen we hier.

koopovereenkomst

  1. Onder voorbehoud van financiering

Wanneer u nog niet zeker weet of u de financiering van de hypotheek rondkrijgt voor de afgesproken datum neemt u de voorwaarde ‘onder voorbehoud van financiering’ op.

Per 1 februari 2018 is deze ontbindende voorwaarde standaard opgenomen in de koopovereenkomst. Het blijft mogelijk ervan af te zien, alleen moet dat nadrukkelijk worden doorgestreept in het modelcontract. Verwijderen mag niet.

Uit onderzoek in juni 2018 in opdracht van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken blijkt dat slechts 2 procent van de huizenkopers dat doet. Verstandig zeker in deze gespannen huizenmarkt.

2. Onder voorbehoud van bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring laat u uitvoeren om het te kopen huis te inspecteren op (verborgen) gebreken. Met de voorwaarde ‘onder voorbehoud van bouwkundige keuring’ geeft u een maximaal bedrag aan dat u kwijt wilt zijn aan alle herstelwerkzaamheden. Wordt het toch een stuk duurder, dan kunt u door deze voorwaarde nog van de koop afzien of opnieuw onderhandelen met de verkopers.

Vaak worden bouwkundige keuringen gedaan bij oudere huizen. Bij huizen van voor 1945 neemt ongeveer de helft van de kopers bouwkundige keuring op, blijkt uit onderzoek.

Per 1 februari 2018 is deze voorwaarde standaard opgenomen. Het blijft nog steeds mogelijk er van af te zien, alleen moet dat nadrukkelijk worden doorgestreept in het modelcontract. Verwijderen mag niet.

3. Onder voorbehoud van NHG

Wanneer u een huis koopt onder de 265.000 euro (2018) komt u in aanmerking voor een hypotheek met NHG (de Nationale Hypotheek Garantie). U heeft dan onder andere een rentevoordeel. U kunt een voorwaarde opnemen om nog van de koop af te zien als u toch niet in aanmerking komt voor NHG.

Ontbindende voorwaarden verkoper

Er zijn niet alleen ontbindende voorwaarden voor de huizenkoper, maar ook voor de huizenverkoper. Bijvoorbeeld een voorwaarde dat de koop niet door kan gaan als de huizenkoper nog een restschuld heeft bij de huidige woning en deze nog niet gefinancierd heeft.

Er zijn natuurlijk nog meer situaties denkbaar waarin je zou willen afzien van de verkoop. Bespreek deze met uw notaris.

Voorwaarden bespreken en opstellen

U kunt de voorwaarden voor de koopovereenkomst opstellen bij de notaris. Notarissen mogen hun eigen tarieven bepalen. De kosten voor een koopovereenkomst variëren van ongeveer 200 tot 900 euro!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *