Wanneer moet ik naar de notaris?

Leestijd: 2 minuten

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met een notaris. Bij het kopen van een huis of het vastleggen van uw wensen betreffende uw nalatenschap. De notaris rekent hiervoor kosten. In welke gevallen heeft u een notaris nodig? Wij schetsen een aantal situaties.

notariskosten

U koopt een huis of U sluit een hypotheek af

Wanneer u een huis koopt gaat u naar de notaris die een leveringsakte voor u opmaakt. Dat is de akte waarmee u eigenaar wordt van het huis. Als u daarnaast een hypotheek afsluit voor de aankoop van de woning heft u ook een hypotheekakte nodig.

U wilt een testament opstellen

In een testament legt u vast wie er iets van u erft als u komt te overlijden.Testamenten kunnen standaard zijn, maar u kunt er ook eigen clausules in verwerken.

Lees hier wanneer u een testament nodig hebt.

U wilt trouwen (of een geregistreerd partnerschap aangaan) in algehele gemeenschap van goederen

Per 1 januari 2018 zijn de regels voor een geregistreerd partnerschap of een huwelijk veranderd. U trouwt nu automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat u geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden meer hoeft op te stellen bij de notaris. Als u nog wel alles wilt delen dan moet u dit wel laten vastleggen bij de notaris.

De regering stelt voor om de wet te veranderen. Er komt een formulier dat je kunt inleveren bij de gemeente als je toch in gemeenschap van goederen wilt trouwen. Dat betekent dat je voor een huwelijk of een geregistreerd partnerschap helemaal niet meer naar de notaris hoeft. Deze regel is nog niet van kracht. Tot die tijd moet je dus nog naar de notaris als je in algehele gemeenschap van goederen wilt trouwen.

Als u uit elkaar gaat

Bij het verdelen van gemeenschappelijke spullen zoals meubels is het goed om een akte van verdeling op te stellen. Dit kunt u laten doen bij de notaris.

Als u iets wilt erven of schenken

Als iemand overlijd en u wilt de rekening gebruiken van degene die overleden is, dan heft u  een verklaring van erfrecht nodig.

Als u een bedrijf of stichting wilt oprichten

Voor het oprichten van een BV of een stichting heft u een notaris nodig die de notariële akte opstelt met daarin de statuten. U bent verplicht om die vast te leggen

Vergelijk tarieven van notarissen

Iedere notaris mag zijn eigen tarieven bepalen voor een bepaalde akte. Het is daarom verstandig notarissen te vergelijken in de vergelijker van DeGoedkoopsteNotaris.nl voordat u een akte laat opmaken.

 

1 reactie op “Wanneer moet ik naar de notaris?

  1. Mijn vriendin en ik willen huwelijkse voorwaarden opstellen. Dit is volgens mij voor veel mensen de eerste keer dat ze in aanraking komen met een notaris. Is het nuttig je vooraf al een beetje te informeren of legt de notaris gewoon alles uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *