Een digitale erfenis, hoe regel ik dat?

Leestijd: 2 minuten

Sociale media is inmiddels onderdeel geworden van ons leven. Bijna iedereen heeft wel een Facebook, Instagram of Snapchat account. Maar wat gebeurt er met de accounts wanneer je komt te overlijden? In dit blogbericht vertellen wij je daar meer over.

Sociale media

Alles op een rijtje

Wanneer je denkt aan jouw nalatenschap, denk je vaak aan wat je voor vermogen of inboedel achterlaat. Maar in dit digitale tijdperk zal je ook moeten beschrijven wat er met jouw sociale media kanalen gebeurt op het moment van overlijden. De accounts worden namelijk niet uit zichzelf verwijderd. Als nabestaanden wil je de confrontatie ook graag voorkomen.

Hoe leg je dit vast?

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om jouw “digitale erfenis” vast te leggen. De eenvoudigste manier is een lijstje maken met de inloggegevens en jouw wensen voor de sociale kanalen. Dit is alleen niet de veiligste manier. Dit is ook niet rechtsgeldig, dus de garantie dat jouw wensen worden uitgevoerd is er niet.

Veiliger en handiger is het om jouw zaken onder te brengen in een digitale kluis. Je kan in een digitale kluis altijd inloggen en gegevens wijzigen, als dat nodig is. De digitale kluis wordt opgenomen in jouw testament en in het Testamentenregister. Wanneer je komt te overlijden, krijgen jouw nabestaanden de code voor de digitale kluis. De aangewezen familieleden, vrienden of notaris kunnen de zaken dan afhandelen. (Let op! Een digitale kluis kost je wel een maandelijks of jaarlijks bedrag).

Je kan bij de meeste sociale media kanalen ook zelf aangeven wat er moet gebeuren als je er niet meer bent. Bij Facebook kan je bijvoorbeeld een contactpersoon aanwijzen die je account kan opzeggen wanneer je komt te overlijden (Hier heb je wel een verklaring van erfrecht en de akte van overlijden voor nodig). Je kan ook aangeven of je een herdenkingspagina wilt maken van jouw profiel. Dit is een “Ter nagedachtenis aan” pagina.

Testament opmaken of wijzigen

Het kan zijn dat je na het lezen van dit bericht een testament wilt opmaken of wijzigen. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kan je eenvoudig en snel notarissen en hun tarieven vergelijken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op via 088 24 24 611.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *