Waarom een testament opstellen?

Leestijd: 2 minuten

Wanneer je komt te overlijden wil je natuurlijk dat voor jouw nabestaanden alles zo goed en duidelijk mogelijk geregeld is. Sommige zaken moeten dan worden vastgelegd. Je kunt daarvoor een testament opstellen. Maar hoe regel je dat nu eigenlijk? En wat komt er allemaal bij kijken? Dat leggen wij uit!

Testament

Waarom zou je een testament opstellen?

Een testament opstellen kan best emotioneel zijn. Je moet namelijk bedenken aan wie je wat geeft, wanneer jij er niet meer bent. Maar regel je dit niet zelf? Dan bepaalt de overheid de verdeling van de nalatenschap. Het is wettelijk bepaald dat de erfenis eerst naar de echtgenoot of geregistreerd partner gaat. Daarna pas naar bloedverwanten, in eerste instantie de kinderen.

Wil jij zelf bepalen aan wie je wat achterlaat, bijvoorbeeld aan een vriend, dan kun je dit verwoorden. Je kan ook de wensen rondom jouw uitvaart laten vastleggen en de zorg voor eventuele huisdier(en) opnemen.In het testament leg je ook vast wie de uitvoering van de nalatenschap regelt. Dit kan de notaris zijn of een vriend/familielid.

Uitsluitingsclausule

In een testament kan je opnemen wie jij uitsluit van het recht op jouw nalatenschap. Dit doe je in een uitsluitingsclausule. Een zoon of dochter kan je nooit volledig onterven. De kinderen blijven altijd recht hebben op de helft van de wettelijke erfenis. Het zogeheten kindsdeel gaat alleen over vermogen. Door een kind te “onterven” voorkom je dat zij recht hebben op goederen.

Is een testament opstellen ingewikkeld?

Het is niet verstandig om bij de notaris pas te gaan bepalen aan wie je wat achter wilt laten. Bedenk dus van tevoren wat je wilt. De notaris stelt het testament op en dient deze in bij het Centraal Testamentenregister (CTR). Iedere notaris van Nederland kan in die database. Inzage van het testament is zonder notaris niet mogelijk.

Kan je een testament zelf opmaken?

Er is een alternatief, als je niet langs de notaris wilt. Je kan zelf ten alle tijden een codicil opmaken. Hierin kan je ook jouw laatste wensen beschrijven. Een voordeel van een codicil is dat dit kosteloos is. Je kan echter alleen de verdeling van inboedel vastleggen en niet van kapitaal. Je kan ook niemand onterven en je kan geen testamentair executeur aanstellen.

Hoe lang is een testament geldig?

Een testament is geldig tot het overlijden. Bij het overlijden wordt het testament natuurlijk verwerkt en uit het register gehaald. Een testament hoeft dus niet tussentijds “verlengd” te worden. Je kan een testament ook altijd aanpassen.

Heb jij na het lezen van dit bericht besloten dat je toch een testament wilt? Bij DeGoedkoopsteNotaris.nl kan je snel een notaris zoeken bij jou in de buurt en de tarieven eenvoudig vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *