Belastingaangifte doen? Woningeigenaren kunnen deze kosten aftrekken

Leestijd: 2 minuten

Je kunt vanaf 1 maart 2018 belastingaangifte doen. Opgelet voor mensen die een woning hebben gekocht het afgelopen jaar. Je mag namelijk een aantal kosten van de aankoop van je woning aftrekken van de belasting. Bekijk hier wat je wel en niet kunt aftrekken van de belasting.

Belastingdienst

Je kunt tot uiterlijk 1 mei belastingaangifte doen. Doe jij voor 1 april 2018 aangifte? Dan krijg je sowieso bericht voor 1 juli. De Belastingdienst zet de aangifte vooraf ingevuld voor je klaar zodat je deze zelf kunt controleren en eventueel kan aanvullen en aanpassen. zelf mee aan de slag kan.

1. Hypotheekrenteaftrek en restschuld

De rente die je betaalt voor je hypotheek is aftrekbaar bij je belastingaangifte. Ook als je daar aanvullende kosten of een restschuld mee hebt gefinancierd. Wat jij aan rente betaalt, trek je af van wat je aan inkomen ontvangt. Zo betaal je minder inkomstenbelasting.

Je kunt niet het hele bedrag aan hypotheekrente aftrekken. Je hypotheekrenteaftrek wordt kleiner doordat je als woningbezitter een eigenwoningforfait hebt. Dat is het bedrag waarover je geen hypotheekrente terugkrijgt.

2. Boeterente of oversluitkosten

Als je een hypotheek wilt oversluiten heb je soms te maken met een boete, als je bijvoorbeeld de hypotheek vroegtijdig oversluit. Deze boete is aftrekbaar van de belasting.

3. Bemiddelingskosten voor het krijgen van een lening of hypotheek

1. Advies- en afsluitkosten
De kosten voor hypotheekadvies kun je aftrekken voor de belasting.

2. De kadastrale rechten en notariskosten voor de hypotheekakte (inclusief btw)
Je kunt de kosten voor de hypotheekakte aftrekken van de belasting. Andere notariskosten zoals de leveringsakte en de koopakte zijn niet aftrekbaar.

3. Taxatiekosten
Een taxatierapport is in de meeste gevallen verplicht bij het aanvragen van een hypotheek. De kosten voor het taxatierapport bij de aanschaf van een huis zijn aftrekbaar bij de belasting.

4. Kosten voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie
Als je een NHG hypotheek neemt dan betaal je daarvoor eenmalig 1% kosten. Deze kosten mag je aftrekken van de belasting. Die aanvraag is alleen aftrekbaar als je een huis koopt, niet als je de hypotheek oversluit.

5. bouwrente over de periode na het sluiten van de voorlopige koopovereenkomst

6. kosten van nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot (onder voorwaarden)

Niet-aftrekbare kosten

  • De kadastrale rechten en notariskosten voor de leveringsakte en de koopakte
  • Bemiddelingskosten voor de aankoop van de woning (bijvoorbeeld kosten van de makelaar)
  • overdrachtsbelasting en omzetbelasting
  • bouwrente over de periode vòòr het afsluiten van de voorlopige koopovereenkomst
  • kosten van onderhoud en verbouwing zelf
  • Rente op een tweede woning

Vind de goedkoopste notaris

Wil jij juist dit jaar een woning gaan kopen en heb je net een hypotheek aangevraagd. Dan wordt het tijd voor een bezoekje aan de notaris. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vind je eenvoudig de goedkoopste en beste notaris bij jou in de buurt. Vraag een gratis offerte aan en bespaar honderden euro’s. De kosten voor de hypotheekakte kun jij volgend jaar aftrekken voor de belasting.

1 reactie op “Belastingaangifte doen? Woningeigenaren kunnen deze kosten aftrekken

  1. ik heb kosten gemaakt om een hypotheek te krijgen. Uiteindelijk kreeg ik de hypotheek niet rond. Welke kosten kan ik aftrekken van de belasting?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *