Piek woningtekort verwacht in 2020

Leestijd: 2 minuten

De piek voor het woningtekort is verschoven. Eerst werd gedacht dat de piek eind 2018 zou plaatsvinden. Nu wordt er verwacht dat de piek van het woningtekort in 2020 zal zijn.

woningtekort

De komende twee jaar blijft naar verwachting het tekort aan woningen groeien. Eind 2020 verwacht men een tekort van 235.000 huizen, blijkt uit het onderzoek dat ABF Research heeft uitgevoerd. Er is meer vraag naar huizen dan dat er huizen gebouwd kunnen worden. Voornamelijk in de Randstad, Gelderland en Brabant is er een tekort op de woningmarkt.

Wie hebben hier last van?

Starters op de woningmarkt en ouderen krijgen hier vooral mee te maken.

Starters

De startende huishoudens zullen tot 2022 groeien met ruim zestigduizend. De vraag naar woningen wordt dus groter en het aanbod kleiner. Daar komt bij dat het steeds lastiger wordt voor starters om een woning te kopen. Ze kunnen onder andere nog maar 100 procent van de marktwaarde van hun huis lenen, waardoor ze altijd eigen geld moeten inleggen voor hun woning, wat veel starters nog niet hebben.

Ouderen

De huishoudens voor ouderen boven de 75 jaar neemt ook toe. Waardoor er meer vraag is naar eenpersoonswoningen dan er aangeboden worden.

Meer woningen nodig

Op dit moment zijn er, naar schatting, 205.000 huizen te weinig. Het gaat om koopwoningen en middeldure huurwoningen die erbij moeten komen. Om deze inhaalslag te maken moeten er per jaar 12.000 woningen meer gebouwd worden. Dit wordt lastig te realiseren, op korte termijn, omdat er niet genoeg bouwmaterialen en arbeidskrachten beschikbaar zijn.

Hulp nodig?

Ben jij van plan een woning te kopen? Bekijk welke kosten je moet maken voor de aankoop van een huis. Je moet bijvoorbeeld naar de notaris voor het tekenen van een hypotheekakte en leveringsakte. Wil je de goedkoopste notaris bij jou in de buurt vinden? Vergelijk dan hier je tarieven. Je kunt ook samen met ons op zoek naar de beste optie voor jou in de buurt. Bel dan naar: 088 2424 611.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *