Trouwen of geregistreerd partnerschap: maakt het uit?

Leestijd: 3 minuten

Wil jij jouw relatie officieel bekronen? Dan kun je kiezen om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. In het huwelijksbootje stappen is natuurlijk erg romantisch, maar maakt het verder eigenlijk uit of je nou gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat? Wat zijn de verschillen en de overeenkomsten?

geregistreerd partnerschap

Verschillen

Er zijn eigenlijk drie belangrijke verschillen tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap.

Ja-woord

Als je trouwt dan moet je elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap hoeft dit niet.

Acceptatie buitenland

Een huwelijk wordt overal ter wereld geaccepteerd. Dit geldt helaas niet voor een geregistreerd partnerschap. Als je dus voor langere tijd in het buitenland bent of je gaat emigreren kunnen er juridische problemen ontstaan. Bijvoorbeeld over de erfenis. Check dit dus van tevoren.

Beëindiging

Het beëindigen van het geregistreerd partnerschap kan buiten de rechter om. Voorwaarde daarvan is wel dat je geen minderjarige kinderen mag hebben en je het met elkaar eens moet zijn. Als je een huwelijk wilt beëindigen moet je altijd eerst naar de rechter. In dit geval heb je eventueel een notaris nodig voor

  • Een testament: Zodra je gescheiden bent kan het zijn dat hetgeen je eerder geregeld hebt niet meer van toepassing is. Bijvoorbeeld: Er staan in jouw testament namen vermeld die gewijzigd moeten worden of er is een verdeling van jouw nalatenschap gemaakt die niet langer van toepassing is.
  • Voogdij: Wie gaat er voor jouw kinderen zorgen als jij komt te overlijden? Als dit niet is vastgelegd dan bepaalt de rechter wie er voor jouw kinderen gaat zorgen. Als je de voogdij laat vastleggen door een notaris dan heb je de mogelijkheid om specifieke wensen over de opvoeding toe te voegen.
  • Akte van verdeling en hypotheek: De gemeenschappelijke spullen worden verdeeld en het huis wordt op één naam gezet. De akte van verdeling is er voor de registratie van de verdeling van de spullen en de hypotheekakte is er om de hypotheek op de juiste naam te zetten.

Overeenkomsten

Maar een geregistreerd partnerschap komt in heel veel dingen juist overeen met trouwen.

Automatisch gemeenschap van goederen

Zowel bij een huwelijk als bij een geregistreerd partnerschap ontstaat automatisch een gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van jullie samen zijn. Er zijn wel nieuwe regels per 1 januari 2018.

Ná 1 januari 2018:

Alle bezittingen en schulden die voor het huwelijk van u samen was en de toekomstige schulden vallen in de gemeenschap van goederen. Erfenissen en schenkingen vallen er buiten. Bezittingen voor het huwelijk die voor jou alleen waren vallen er ook buiten.

Vòòr 1 januari 2018:

Hier geldt dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u en uw partner samen zijn.

Maar je kunt altijd huwelijkse voorwaarden vastleggen, zodat je je eigen vermogen vastlegt. Dit is bijvoorbeeld verstandig als je een grote erfenis verwacht of als je een eigen bedrijf of veel eigen vermogen heeft.

Vastlegging

Bij zowel een huwelijk als een geregistreerd partnerschap wordt de relatie vastgelegd in aanwezigheid van getuigen bij de ambtenaar van burgerlijke stand. Ook de rechten en plichten zijn hetzelfde. Je wordt automatisch elkaars erfgenaam en je mag elkaars achternaam aannemen.

Je kunt een geregistreerd partnerschap altijd laten omzetten in een huwelijk. Andersom kan dit niet.

Samenlevingscontract

Je kunt ook kiezen voor een samenlevingscontract. Dit moet je niet verwarren voor een geregistreerd partnerschap. In een samenlevingscontract kan je afspraken opnemen over bijvoorbeeld de verdeling van de kosten of de zorg van de kinderen. Je wordt alleen niet automatisch elkaars erfgenamen en er ontstaat ook niet automatisch een gemeenschap van goederen.

Ga je uit elkaar? Dan is het proces bij een samenlevingsovereenkomst een stuk eenvoudiger: je mag dit zelf regelen. Er hoeft dus geen rechter of notaris aan te pas te komen. Je hebt hierna bovendien geen rechten en plichten meer naar elkaar, tenzij hierover in het contract afspraken zijn gemaakt.

Vergelijk notarissen

Let op dat notarissen altijd hun eigen tarieven mogen bepalen. Het kan dus veel uitmaken in de kosten. Vergelijk daarom altijd alle notarissen.

1 reactie op “Trouwen of geregistreerd partnerschap: maakt het uit?

  1. Dit is een erg duidelijk overzicht van de verschillen tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap. Mijn vriendin en ik willen nu echt gaan trouwen en niet voor een geregistreerd partnerschap gaan. Het lijkt ons romantischer. Wel laten we het een en ander bij de notaris vastleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *