Notariskosten voor een nieuwbouwwoning? Waar kan ik op rekenen?

Leestijd: 2 minuten

Ben jij al een tijdje op zoek naar een nieuwe woning en heeft het nieuws van vorige week over de woningverkoop stijging jouw op het idee gebracht een nieuwbouwwoning te kopen. Met welke notariskosten moet je dan rekening houden? 

Nieuwbouwwoning

Wanneer heb ik geen keuze voor een notaris?

De keuze voor een notaris hangt af van het project. Veel nieuwbouwprojecten hebben al een projectnotaris aangesteld. Zij regelen de leveringsakte voor jou. Deze notariskosten zijn al verwerkt in de koopsom. Check dit altijd even met de projectontwikkelaar om hier zeker van te zijn. Dit betekent wel dat je verplicht bent om door dezelfde notaris je hypotheekakte op te laten stellen. Deze akte betaal je wel zelf.

Wanneer heb ik eigen keuze voor een notaris?

Sommige nieuwbouwprojecten hebben geen vaste projectnotaris. Jij mag dan zelf een notaris kiezen. Let er op dat notarissen hun eigen tarieven mogen bepalen. En zorg er voor dat je de tarieven voor bijvoorbeeld een hypotheek- en leveringsakte goed vergelijkt zodat je kan besparen op je notariskosten.

Verplichte aktes: zijn hypotheek- en leveringsakte

Na het tekenen van een leveringsakte, ook wel een eigendomsakte genoemd, ben je officieel eigenaar van de grond en de woning die daar opgebouwd wordt. Tot dat de bouw van de woning is opgeleverd is het bouwbedrijf verantwoordelijk voor de woning en de verzekeringen. Je hoeft je opstalverzekering pas te betalen als de woning is opgeleverd.
Bij het tekenen van je hypotheekakte, wat wordt gedaan bij de notaris, geef je jouw nieuwbouwwoning op als onderpand aan de hypotheekverstrekker in ruil voor de hypotheek. Hiermee wordt de geldverstrekker beschermt. Als jij je niet aan de afspraken houdt die in de akte staan dan mag de geldverstrekker het onderpand verkopen.

Bijkomende notariskosten

Andere akten die wellicht verstandig zijn om tegelijkertijd op te laten stellen zijn een samenlevingscontract, huwelijkse voorwaarden en een testament. Als je met iemand samen gaat wonen is het handig om een samenlevingscontract op te stellen. In dit contract kan je onderlinge afspraken maken over het huis, op bijvoorbeeld financieel gebied, wie betaalt wat. De huwelijkse voorwaarden geven aan wie wat bezit en wat er wel of niet gedeeld wordt. Onder andere kunnen hieronder de meubels in het huis vallen of wie het huishouden betaald. Hiernaast kan je ook een testament opstellen. Je nieuwe woning kan dan worden toegevoegd aan het testament. Zoals je kan zien zijn er veel verschillende aktes die je kan toevoegen als je een nieuw huis koopt.

Notariskosten vergelijken

Het maakt niet uit welke akte je nodig hebt, het is altijd slim om verschillende notariskantoren met elkaar te vergelijken. Zowel voor locatie als voor tarieven is deze controle erg belangrijk. Een verdere locatie kan zomaar goedkoper zijn. Maar let wel op hoe vaak je de notaris moet bezoeken want dan kan dit misschien onvoordelig uitpakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *