Eindejaarsdrukte bij de notarissen

Leestijd: 2 minuten

Veel mensen willen nog voor het eind van het jaar naar de notaris. Om hun testament op te stellen of een belastingvrije schenking te doen. Maar nu de regels voor de hypotheekmarkt veranderen per 2018 wordt er extra drukte verwacht bij de notaris voor het vastleggen van de hypotheekakte.

Je kunt in 2018 minder lenen voor je woning dan in 2017. Iedereen wil dus nog voor het eind van het jaar hun hypotheekaanvraag rond hebben. Dat wordt dringen bij de notarissen. 

Week van de Hypotheek

Week van de Hypotheek

Hypotheekakte vastleggen in 2017

Vanaf 1 januari mag de hypotheek niet hoger zijn dan de waarde van het koophuis. Je kunt dus nog maar maximaal 100 procent van de maximale marktwaarde lenen. Kosten voor advies, taxatie of de notaris kun je dus niet meer meefinancieren uit de hypotheek.

Iedereen wil nog voor het eind van het jaar een hypotheekaanvraag doen met de normen van 2017. Door de langere doorlooptijden van de geldverstrekker, kan het hele hypotheekproces langer duren. Denk hierbij ook aan de notaris. De notaris heeft tijdig de documenten van de geldverstrekker nodig. Als dit te laat is, moet er extra werk verricht worden en kunnen er extra kosten in rekening gebracht worden. Gemiddeld heeft de notaris, voor het passeren van de hypotheekakte, de documenten 2 tot 5 dagen van tevoren nodig. Om het passeren van de aktes zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen, is het van belang dat de bank alle documenten zo snel mogelijk aan de notaris aanlevert.

Toch wachten tot 2018?

In 2018 kun je minder lenen voor je hypotheek. Daarentegen kunnen tweeverdieners in 2018 meer lenen. Op dit moment telt het hoogste inkomen van tweeverdieners voor 100 procent en het laagste inkomen voor 60 procent mee bij de berekening van de maximale hypotheek. Vanaf 2018 wordt dit aangepast en telt het laagste inkomen voor 70 procent mee. Dit betekent dat je als tweeverdieners net iets meer kunt lenen vanaf 2018.

De goedkoopste notaris bij jou in de buurt voor de hypotheek- en leveringsakte een vind je via DeGoedkoopsteNotaris.nl. Vergelijk de tarieven en vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan en bespaar!

1 reactie op “Eindejaarsdrukte bij de notarissen

  1. Beije Vastgoed merkt ook zeker de drukte onder de notarissen, veel mensen willen inderdaad nog profiteren van het meer kunnen lenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *