Vind jouw droomhuis tijdens de Open Huizen Dag 2017!

Leestijd: 3 minuten

Ben je opzoek naar jouw droomhuis, maar weet je niet waar te beginnen? Aanstaande zaterdag, 30 september, is het weer NVM Open Huizen Dag! Je kunt dan gratis en zonder afspraak duizenden woningen bezoeken. Ben jij van plan om zaterdag een aantal huizen te bezichtigen? Een goede voorbereiding is het halve werk. Wij helpen je alvast een eindje op weg met onze Open Huizen Dag Checklist!

Afbeeldingsresultaat voor nvm open huizen dag 30 september

Tip 1: Bereken vooraf je maximale hypotheek

Voordat je op pad gaat, is het verstandig om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Je kunt dan op basis van het maximale hypotheekbedrag een lijst opstellen met de huizen die jij graag wilt gaan bezoeken tijdens de NVM Open Huizen Dag. De huizen die je hebt uitgekozen kun je alvast op Funda bekijken. Zo krijg je vooraf al een idee van wat het huis jou te bieden heeft.

Tip 2: Stel je eisen samen

Het is belangrijk dat je weet wat je wilt. Zo kun je vooraf al een aantal zaken die je belangrijk vindt aan een woning op een rijtje zetten. Al deze zaken kun je verwerken in een wenslijst. Dit kan natuurlijk van alles zijn. Je kunt het zo gek niet bedenken! Om je alvast een eindje op weg te helpen, hebben wij een aantal voorbeelden voor je onder elkaar gezet:

 • Waar wil je graag wonen; in een kindvriendelijke buurt, in de stad of juist in een rustig gebied?
 • Welke voorzieningen moeten er voor jou op loopafstand zijn?
 • Wil je het liefst in een appartement, rijtjeswoning, twee-onder-een-kap of een vrijstaande woning wonen?
 • Werp een blik op de toekomst. Gaan je kinderen binnenkort het huis verlaten of hebben jij en je partner een kinderwens?
 • Ben jij een echte klusser of heb je twee linkerhanden?

Tip 3: Plan je route op voorkeur of op ligging

Als je weet welke woningen je uiteindelijk wilt gaan bezichtigen kun je jouw route uitstippelen. Je kunt je route op twee verschillende manieren inplannen:

 1. Bezichtig de huizen die de meeste kans maken als eerst. Mocht het dan langer duren dan gepland, heb je deze woningen in ieder geval al bezichtigd;
 2. Neem de ligging van de woningen als uitgangspunt. Wanneer je hiervoor kiest ben je minder tijd kwijt aan het reizen tussen de bezoeken door.

Tip 4: Ga voorbereid op pad en bereid vragen voor

Een nieuw huis kopen is natuurlijk super leuk, maar let erop dat je wel met een kritische blik naar een woning blijft kijken! Wanneer je de woningen gaat bezichtigen kun je een aantal zaken in je achterhoofd houden:

 • De verkopers kennen de woning het beste. Zij wonen immers in het huis. Stel daarom je vragen aan de verkopers zelf;
 • Beeld je in dat jij in het huis zou wonen en hoe dat er dan uitziet;
 • Zorg ervoor dat je bij alle woningen dezelfde route neemt. Je weet dan welke punten belangrijk voor je zijn en waar je op moet letten;
 • Maak tijdens de bezichtigingen een aantal foto’s. Je kunt dan later in alle rust nogmaals de bezichtigingen doorlopen;
 • Beoordeel de woningen op basis van je wenslijst. Geef de woningen voor elke wens een cijfer. Zo kun je achteraf zien welk huis de meeste punten scoort;
 • Bekijk naast de binnenkant ook de buitenkant van het huis goed;
 • Neem in elk kamertje en in elke hoek een kijkje en neem alle tijd voor de bezichtigingen.

Tip 5: Neem een kijkje in de buurt

Je wilt uiteraard dat een woning voldoet aan je wensen, maar waarschijnlijk heb je ook een aantal wensen wat betreft de buurt. Bekijk daarom ook de omgeving goed. Zaken die je echt belangrijk vindt kun je eventueel opnemen in je wenslijst. Wanneer je de buurt bekijkt kun jij jezelf een aantal vragen stellen:

 • Wil ik in een kindvriendelijke buurt wonen?
 • Wil ik dichtbij de stad wonen?
 • Welke voorzieningen moeten er op loopafstand zijn?
 • Voel ik mij thuis in deze buurt?

Is het allemaal naar je zin?:

 1. Kom dan op een later tijdstip nogmaals terug naar de buurt en bekijk of de omgeving je op dat tijdstip nog steeds aanspreekt.
 2. Maak een praatje met de buren en bekijk of er een klik tussen jou en de buurtbewoners is.

Van wens naar droomhuis

Wat een fantastisch nieuws! Je wens is uitgekomen; je hebt jouw droomhuis gevonden. Wanneer je jouw droomhuis gevonden hebt, kun je jouw hypotheek gaan regelen. Wanneer de hypotheek rond is, kan je deze laten inschrijven bij de notaris. De notaris legt de hypotheek officieel vast in de hypotheekakte. Naast de hypotheekakte stelt de notaris ook de leveringsakte op. Met de akte komt de woning officieel op jouw naam te staan. Wanneer dit alles rond is, ben jij de trotse eigenaar van jouw eigen droomhuis!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *