Vanaf 2018 kunnen tweeverdieners meer lenen bij de aanschaf van een woning

Leestijd: 3 minuten

Ben je samen met je partner op huizenjacht en willen jullie in 2018 een huis gaan kopen? Dan is er goed nieuws voor jullie! Tweeverdieners kunnen namelijk vanaf 2018 net ietsje meer lenen bij de aanschaf van een woning. Vanaf  2018 telt het tweede inkomen voor 70% mee bij de berekening van de maximale hypotheek. Op dit moment telt het laagste inkomen nog maar mee voor 60%.

Free stock photo of wood, house, table, architecture

Berekening maximale hypotheek

Wanneer je een berekening gaat maken van je maximale hypotheek spelen er drie factoren een belangrijke rol:

  1. De marktwaarde van het huis;
  2. Het inkomen;
  3. De schulden.

In hoeverre de marktwaarde invloed heeft op het maximale hypotheekbedrag bepaald de Minister van Financiën. Daarnaast stelt de Minister van Financiën vast hoe zwaar het inkomen meetelt. Op deze twee factoren heb je dus geen invloed. Op derde factor echter wel; het bedrag dat je aan schulden hebt. Hoe meer schulden, hoe minder je kunt lenen. Het bedrag dat je aan schulden hebt wordt, net als je inkomen, meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek. Op Hypotheek24.nl kun je eenvoudig berekenen wat je maximaal aan hypotheek zou kunnen lenen.

De maximale hypotheek voor tweeverdieners stijgt

Op dit moment telt het hoogste inkomen van tweeverdieners voor 100% en het laagste inkomen voor 60% mee bij de berekening van de maximale hypotheek. Vanaf 2018 wordt dit aangepast en telt het laagste inkomen voor 70% mee. Dit betekent dat je tweeverdieners net iets je meer kunt lenen vanaf 2018. Tweeverdieners mogen hun volledige inkomen niet bij elkaar optellen bij het berekenen van hun maximale hypotheek. Hierdoor wordt de kans op betalingsproblemen bij onverwachte gebeurtenissen (bijvoorbeeld wanneer iemand werkloos raakt) verkleint.

Het maximale leenbedrag daalt

De afgelopen jaren is het maximale leenbedrag geleidelijk aan verlaagd. Op dit moment mag je als huizenkoper 101% van de marktwaarde lenen. In 2016 was dit nog 102%. Vanaf 2018 daalt het maximale leenbedrag nog verder en mag je nog maar 100% van de marktwaarde lenen.

De huizenmarkt kampt met schaarste

Er is op dit moment sprake van een woning te kort in de huizenmarkt. Er staan te weinig huizen te koop om aan de vraag te kunnen voldoen. Vooral in de “populaire” woongebieden zoals de Randstand komt dit probleem veel voor. Doordat er een tekort aan koopwoningen is stijgen de prijzen enorm. Huizenkopers gaan elkaar overbieden en hierdoor wordt het moeilijker om een huis te kopen. Doordat het maximale leenbedrag voor tweeverdieners stijgt wordt het voor deze mensen makkelijker om een woning te kopen. Het probleem wat betreft het woningtekort wordt hiermee echter nog niet opgelost.

Ik heb een huis gekocht, wat nu?

Heb je het huis van je dromen gevonden en is je hypotheek rond? Dan kun je deze laten inschrijven door de notaris. In de zogenoemde hypotheekakte worden afspraken vastgelegd die je met de geldverstrekker hebt gemaakt. De hypotheekakte biedt de geldverstrekker hierdoor bescherming wanneer jij niet meer in staat bent om de hypotheekkosten te betalen. Daarnaast dient de notaris een leveringsakte op te maken. Met deze akte wordt de woning op jouw naam gezet in het Kadaster.
Notariskantoren mogen zelf hun tarieven bepalen. Het is daarom verstandig om de tarieven met elkaar te vergelijken en een aantal gratis offertes aan te vragen. Het kopen van een huis is al duur genoeg en zo weet je zeker dat je voor de goedkoopste optie kiest!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *