Moeten we naar de notaris voor een schenking van € 100.000,- ?

Leestijd: 3 minuten

Je zoon of dochter een handje helpen met de financiering van hun eigen huis? Veel ouders willen hun kinderen graag een bedrag schenken zodat deze makkelijker het huis kunnen financieren. Wanneer je een groot bedrag schenkt kan het verstandig zijn hier een en ander over op papier te zetten. Is de schenking bijvoorbeeld een voorschot op de toekomstige erfenis?

Testament

In 2017 is het bedrag wat ouders belastingvrij kunnen schenken voor de financiering van een huis € 100.000,-. Belangrijk om te weten is wel dat een kind slechts één keer in zijn leven gebruik kan maken van deze vrijstelling. Denk er dus goed over na of dit het moment is dat je de vrijstelling wilt inzetten! Het overmaken van de schenking kan onderling gebeuren, een zelf opgemaakte schenkingsakte kan al voldoende zijn. Ondanks dat het niet noodzakelijk is om de schenkingsakte via de notaris te laten lopen brengt het wel vele voordelen met zich mee.

 

Waarom via de notaris?

Om iets meer grip te hebben op de schenking, kan het verstandiger zijn om de schenking via een notaris te laten lopen. De notaris kan bijvoorbeeld vastleggen dat de schenking een voorschot is op de erfenis. Wanneer je meerdere kinderen hebt, blijft de erfenis zo voor iedereen gelijk.

Wil je liever niet dat het geschonken bedrag terecht komt bij de partner van je zoon of dochter? Ook dit leg je dan vast in de notariële schenkingsakte. Door middel van een uitsluitingsclausule blijft het bedrag, ook bij een huwelijk onder gemeenschap van goederen, van je kind.

 

Regels over de vrijstelling

Bij het schenken en ontvangen van grote bedragen komen ook regels om de hoek kijken. Zo kan je bijvoorbeeld slechts één keer in je leven gebruikmaken van een vrijstelling. De vrijstelling houdt in dat je geen schenkbelasting hoeft te betalen. Bij verschillende situaties horen verschillende bedragen waar je vrijstelling over krijgt.

Maak bij schenking goed de afweging of je over dat bedrag een vrijstelling wil laten gelden. Ben je van plan regelmatig te schenken, kies dan voor de algemene vrijstellingen van € 2.129,- en € 5.320,-. Deze vrijstellingen kan je elk kalenderjaar toepassen.

 

 

Wanneer je als kind zijnde van twee ouders een bedrag krijgt, houd er dan rekening mee dat de belastingdienst dat als één schenking ziet. Dit geldt ook als ouders gescheiden zijn. Voor de financiering van een huis kunnen beide ouders dus maximaal € 50.000,- schenken, of één ouder € 100.000,-.

Schenkbelasting

Ondanks de vrijstelling van de schenkbelasting, moet er wel aangifte schenkbelasting gedaan worden. Deze aangifte moet altijd voor 1 maart van het jaar na de schenking ingediend zijn. Bij deze aangifte kan er beroep gedaan worden op de vrijstelling. Aangifte kan je doen bij de Belastingdienst.

 

Notariskosten schenkingsakte

Wil je de schenking officieel maken en via de notaris laten lopen? Vergelijk dan eerst de tarieven! Omdat de notarissen vrij zijn in het bepalen van hun tarieven, kunnen deze enorm verschillen. Via DeGoedkoopsteNotaris.nl kan je gratis en vrijblijvende offertes aanvragen. Vergelijk en bespaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *