Een levenstestament of volmacht?

Leestijd: 3 minuten

Het is een onderwerp wat veel mensen liever ontwijken: Wat nou als ik niets meer kan? Toch is het verstandig om eens goed na te denken over wat je wensen zijn en nog belangrijker, wie deze voor jou gaat behartigen. Het kan namelijk iedereen overkomen, je begint bijvoorbeeld te dementeren of je raakt betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Omdat het zo onverwachts  kan gebeuren, is het verstandig om vast te laten leggen wie er in dat geval keuzes voor jou mag gaan maken. In dit blog leggen we de verschillende mogelijkheden uit.

Indien jijzelf niet meer goed beslissingen kan maken, moet iemand anders dat voor je doen. Of dit nou voor tijdelijk of voorgoed is, je wilt dat dit gedaan wordt door iemand die je vertrouwt en die de keuzes maakt in jouw voordeel. Zaken die de persoon zal gaan regelen zijn bijvoorbeeld:

  • Medische keuzes
  • Administratie
  • Rekeningen betalen
  • Bijzondere dingen die jij graag wilt.

Jouw wensen zijn op twee verschillende manieren vast te leggen. Met een levenstestament en een volmacht. Afhankelijk van je situatie en je voorkeuren kan je samen met de notaris beslissen welke van de twee het beste bij jou past.

Levenstestament of volmacht

Bij beide documenten moet je iemand aanwijzen die je letterlijk met je leven vertrouwt. Deze persoon gaat voor jou de beslissingen maken. Bij een algehele volmacht blijft het bij het aanwijzen van de vertrouwenspersoon en bij een levenstestament kan je ook gedetailleerd beschrijven wat je persoonlijke wensen zijn.

Bij het levenstestament kan je vastleggen wat je in verschillende situaties zou willen. Bijvoorbeeld welke medische behandelingen je wel en niet zou willen krijgen en wat er gebeurt met je spullen als je in een verzorgingstehuis opgenomen moet worden.

Wanneer je slechts alleen iemand wilt aanwijzen als vertrouwenspersoon, dan kan een volmacht een betere optie zijn. Het is ook mogelijk eerst een volmacht op te stellen en deze op een later moment om te zetten naar een levenstestament.

Vertrouwenspersoon

In de volmacht of het levenstestament benoem je iemand tot vertrouwenspersoon. Deze zal de beslissingen voor je nemen en belangrijke zaken regelen. Het is mogelijk om meerdere vertrouwenspersonen aan te wijzen, deze zullen dan samen alle beslissingen nemen. Ook kan je een reserve-vertrouwenspersoon kiezen, dit voor het geval dat de vertrouwenspersoon niet in staat zal zijn om zijn of haar taken uit te voeren.

In het levenstestament en in de volmacht kun je aangeven vanaf wanneer de vertrouwenspersoon zijn of haar taken gaat uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanaf het moment dat de arts bepaalt dat je wilsonbekwaam bent.

Omdat je de vertrouwenspersoon heel veel toevertrouwt, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat alles ook goed gaat. Je kan daarom een toezichthouder aanwijzen. Deze zal controleren of de vertrouwenspersoon zijn werk goed doet en de keuzes in jouw belang neemt.

Wilsverklaringen

In een wilsverklaring leg je vast welke medische behandelingen je wel en niet zou willen ondergaan. Ook kan je hierin bepalen of je wel of niet gereanimeerd wilt worden. Belangrijk is wel dat je je wensen jaarlijks met de huisarts bespreekt. Een verouderde wilsverklaring kan de arts namelijk aan het twijfelen brengen. Punten in een wilsverklaring zijn:

  • Behandelverbod
  • Verklaring niet-reanimeren
  • Euthanasieverklaring
  • Vertegenwoordiger aanwijzen
  • Medisch-wetenschappelijk onderzoek

Afsluiten levenstestament of volmacht

Een levenstestament of een volmacht is voor iedereen goed om te overwegen. Het kan namelijk iedereen overkomen dat je van de een op de andere dag niet meer je eigen keuzes zou kunnen maken. Welke van de twee het beste bij jou past, is geheel afhankelijk van je situatie en je wensen. Om een goede keuze te maken, laat je je adviseren door een notaris.

Vergelijk de notaristarieven voor een algehele volmacht en een levenstestament op DeGoedkoopsteNotaris.nl en bespaar tot wel €400,-!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *