Huizen met energielabel G zorgen voor slechte opbrengst

Leestijd: 3 minuten

Heb jij een huis met een definitief vastgesteld energielabel G en wil je je huis verkopen? Dan is de kans groot dat je huis € 18.000,- minder op gaat brengen. Onderzoekers van TIAS Business School hebben de woningverkopen van ongeveer 58.000 huizen onderzocht. Hieruit blijkt dat woningen met een F- of G-label langer te koop staan en minder opbrengen. Voor veel kopers is de angst voor hoge energierekeningen hiervoor de reden. Wat je tegen dit nadeel kan doen, lees je in dit blogbericht.

 

Energielabel

Wat is een definitief energielabel?

Je huis heeft dus een gunstig of niet zo gunstig energielabel, maar wat is dat eigenlijk? Een energielabel vertelt hoe energiezuinig het huis is in verhouding tot soortgelijke woningen. Label A staat voor het meest zuinig en is erg gewild. Label G staat voor het minst zuinig en voor hogere energiekosten Logisch dus dat huizen met een G label minder interessant zijn voor nieuwe woningkopers!

Wanneer je je huis gaat verkopen of verhuren, ben je verplicht om een definitief energielabel aan te vragen. Op die manier krijgt de koper een eerlijk beeld van de woning. Als je dit niet doet, maak je kans op een boete die op kan lopen tot € 405,-.

 

Verkooponderzoek

De onderzoekers onderzochten de verkoop van bijna 58.000 woningen met energielabels. Het ging om huizen die in de tweede helft van 2016 zijn verkocht. Van de onderzochte woningen werd ruim 32% met een groen A- of B-energielabel verkocht en 15% werd met een rood F- of G-label.

Uit het onderzoek bleek dat de 15% met een rood F- of G-label voor een flink lagere opbrengst zorgen. De huizen worden voor gemiddeld € 18.000,- minder verkocht. Naast dat de opbrengst lager is, staan de huizen ook gemiddeld nog eens 60 dagen langer te koop, dit zorgt uiteraard ook weer voor hogere kosten.

“Het lijkt erop dat kopers heftiger reageren op waarschuwingen van de rode labels, dan dat zij zich laten verleiden door het goede nieuws van de groene premies”, aldus TIAS-onderzoeker Dirk Brounen.

 

 

Subsidie voor energie besparen

Heeft jouw huis een rood-energielabel? Dan zijn er meerdere dingen je hieraan kan doen. Energiezuinig leven begint al met wat kleine aanpassingen. Bovendien komt de overheid je in vele gevallen ook tegemoet en kom je in aanmerking voor een subsidie! Ga je bijvoorbeeld je vloer isoleren? Dan krijg je, voor een tussenwoning in 2017, 20% gesubsidieerd.

Wil je meer weten over subsidies, ga dan naar www.energiebesparendoejenu.nl.

Andere stappen die je kan nemer om je huis naar een groen energielabel te brengen zijn:

 

 • het nemen van een combiketel;
 • het nemen van dakisolatie;
 • spouwmuurisolatie plaatsen;
 • HR-glas in de woon- en slaapkamer;
 • 18 m2 aan zonnepanelen.

Een definitief energielabel aanvragen

Heb je een van bovenstaande aanpassingen uitgevoerd? Dan is het tijd voor het aanvragen van een definitief energielabel. Het aanvragen is een kleine moeite en kost een paar tientjes. Voor het aanvragen moet je de volgende stappen doorlopen:

 

 1. Ga naar http://www.energielabelvoorwoningen.nl/
 2. Log in met DigiD.
 3. Controleer de gegevens van je woning en wijzig waar nodig.
 4. Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
 5. Een erkend deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren.
 6. Gegevens versturen.
 7. Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).

 

Huis kopen

Bij de zoektocht naar een huis is het belangrijk dat je kijkt naar het definitieve energielabel. Een woning met een groen-energielabel is misschien wel wat prijziger, maar zal op de lange termijn voordeliger zijn. Naast energie ook notariskosten besparen? Voor het kopen van een huis, moet je altijd naar een notaris voor de hypotheek en leveringsakte. Notarissen zijn echter vrij in het bepalen van hun tarieven en dit maakt dat deze nogal kunnen verschillen. Via DeGoedkoopsteNotaris.nl kan je de notariskosten van notarissen door heel Nederland vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *