Het effect van studieschuld op je hypotheek

Leestijd: 3 minuten

DUO meldt dat het aantal oud-studenten dat hun studieschuld niet kan terugbetalen stijgt. In 2016 konden meer dan 100.000 oud-studenten hun studieschuld niet terug betalen. Dat is ongeveer 13% van alle mensen die op dit moment hun schuld aan het aflossen is. Door het nieuwe leenstelsel lijkt het probleem alleen nog maar groter te worden. Wij vertellen je wat een studieschuld met je hypotheek doet.

adult, boy, break

Langer aflossen

Studenten uit het oude leenstelsel konden binnen 15 jaar hun studieschuld aflossen. Door het nieuwe leenstelsel zijn studenten echter minstens 35 jaar bezig met het terugbetalen van hun schuld. De maandlasten zijn dan wel lager, maar de schuld blijft je langer achtervolgen.

Draagkrachtmetingen van DUO

DUO voert metingen uit die moeten vaststellen of iemand de studieschulden kan dragen. Als DUO ziet dat het inkomen te laag is, wordt het bedrag dat maandelijks afgelost moet worden verlaagd. Er zijn steeds meer mensen die hier gebruik van moeten maken.

Invloed op je hypotheek

Als je studieschulden hebt, heeft dit invloed op het kopen van een huis en je hypotheek. Dit betekent echter niet dat je helemaal geen hypotheek kunt afsluiten. Het is wel degelijk mogelijk om een hypotheek af te sluiten met studieschuld. Je moet er wel rekening mee houden dat je maximale hypotheek lager uitvalt wanneer je schulden hebt. Dit, omdat je zowel je studieschulden als je maandlasten moet kunnen betalen. Iedere euro aan studieschuld, levert je ongeveer twee euro minder aan hypotheek op. Als je dus een studieschuld van € 10.000,- hebt, wordt je maximale hypotheek zo’n € 20.000,- lager.

Staat mijn studieschuld geregistreerd bij het BKR?

Je studieschuld staat niet geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Ondanks dat je schuld niet bekend is bij het BKR ben je verplicht om je studieschuld op te geven aan de geldverstrekker. Als je ervoor kiest om je studieschuld niet aan te geven, kun je behoorlijk in de problemen komen. Wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit, vervalt je recht op vergoeding wanneer duidelijk wordt dat jij een studieschuld hebt verzwegen bij het aanvragen van je hypotheek.

De oorspronkelijke studieschuld wordt meegenomen in je hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt er altijd gekeken naar de oorspronkelijke hoogte van je studieschuld. Stel, je oorspronkelijke studieschuld was € 20.000,-, maar je hebt al € 10.000,- afgelost. Dan wordt er bij het berekenen van je maximale hypotheek toch een schuld van € 20.000,- meegenomen. Wanneer je bijvoorbeeld nog maar een klein deel hoeft af te lossen, kun je ervoor kiezen om dit deel in één keer volledig af te lossen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met je eigen spaargeld of met een schenking van je ouders.

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Op de website van Hypotheek24.nl kun je eenvoudig je maximale hypotheek berekenen. Als je studieschulden hebt, dien je dus je oorspronkelijke studieschuld mee te nemen bij de berekening van je hypotheek.

Mijn hypotheek is rond

Heb je jouw droomhuis gevonden en is de hypotheek rond? Dan kun je naar de notaris om de hypotheek- en leveringsakte op te laten stellen.
Tenzij je niks hebt afgesproken met de verkopende partij mag je als kopende partij zelf de een notaris kiezen. Notariskantoren mogen zelf hun tarieven bepalen. Het is dus verstandig om de verschillende tarieven eerst met elkaar te vergelijken. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vergelijk je snel de tarieven van notariskantoren bij jou in de buurt en vraag je vrijblijvend offertes aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *