We hebben de hypotheek afgelost! Wat nu?

Leestijd: 3 minuten

Na jaren afbetalen, is eindelijk de hypotheek afgelost. Dit is voor vele woningbezitters een moment om naar uit te kijken. De maandlasten gaan namelijk fors omlaag doordat je geen aflossingskosten en rente meer hoeft te betalen. Maar vergeet niet dat je nog wel het een en ander moet regelen. Het uitschrijven van de hypotheek bijvoorbeeld. In dit blog bericht vertellen we je wat er moet gebeuren.

Notariskosten doorhalen hypotheek

Aantekening in het Kadaster

Wanneer je een hypotheek afsluit, laat je een hypotheekakte opmaken door de notaris. De notaris zorgt er ook voor dat er een aantekening van jouw hypotheek in het Kadaster wordt gemaakt. Het Kadaster registreert in Nederland alles over vastgoed- en geografische informatie. Van wie welk huis, stuk grond of hypotheek is, staat allemaal geregistreerd in het Kadaster.

Wanneer de tijd daar is en je de hypotheek volledig hebt afbetaald, moet deze aantekening uit het Kadaster gehaald worden. Je lening wordt dan doorgehaald, dit wordt ook wel het doorhalen of royeren van de hypotheek genoemd.

 

Moet ik mijn hypotheek uitschrijven bij de bank?

Op het moment dat je de hypotheek hebt afbetaald, is de kans groot dat je van de geldverstrekker bericht krijgt om de hypotheek te royeren uit het Kadaster. Voor het uitschrijven bij de bank hoef je zelf niets te doen. De hypotheek verdwijnt na aflossing vanzelf uit de administratie van de geldverstrekker.

Ben je van plan om op termijn bij dezelfde geldverstrekker een nieuwe lening af te sluiten? Dan is het verstandig om de hypotheek nog niet uit te schrijven.

 

Waarom zou ik mijn hypotheek nu moeten uitschrijven?

Het direct uitschrijven van de hypotheek is niet verplicht. Je kan de hypotheek ook pas doorhalen op het moment dat je de woning gaat verkopen. Echter kan het je veel tijd en hogere notaris- en administratiekosten schelen om het heft in eigen handen te nemen.

Wanneer je namelijk wacht tot de verkoop van je huis, mag de kopende partij de notaris kiezen en ben je overgeleverd aan de tarieven van dat kantoor. Notarissen zijn vrij in het bepalen van hun tarieven en dat maakt dat de kosten voor een royementsakte enorm uiteen kunnen lopen.

Daarnaast voorkom je ook een hoop administratiekosten als je de hypotheek zo snel mogelijk uitschrijft.

 

Let op: Ga je je hypotheek oversluiten? Dan is het wel verplicht om je hypotheek te royeren.

 

 

Hoe werkt het uitschrijven van de hypotheek?

Voor het uitschrijven van je hypotheek neem je contact op met een notariskantoor. De notaris regelt de royering voor je. Om dit te kunnen doen heeft deze de volgende gegevens nodig:

  • Je algemene gegevens; Naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres.
  • Het adres van het betreffende huis, indien de hypotheek geldt voor een ander huis dan je woonadres,
  • Een recent leningsoverzicht van de geldverstrekker.
  • Een kopie van jouw (geldige) legitimatiebewijs.

Let op: Je kunt de hypotheek alleen laten doorhalen als deze geheel is afbetaald. Ben je voor het aflossen afhankelijk van de verkoop van je woning of van een nieuwe lening? Dan kan je de hypotheek daarna pas royeren.

 

Wat kost het royeren van de hypotheek?

Een voordeel van deze akte is dat je niet daadwerkelijk naar het kantoor toe hoeft te gaan. Je kan dus bij alle kantoren in heel Nederland terecht. Alle communicatie met het kantoor kan via de post en e-mail gaan. Op de GoedkoopsteNotaris.nl kan je de tarieven van verschillende kantoren in Nederland vergelijken, ook kan je de kantoren vergelijken op beoordelingen van andere consumenten. Zo vind je de notaris die het beste bij jou past!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *