Wanneer heb ik een overbruggingskrediet nodig?

Leestijd: 2 minuten

Een aantal jaar geleden heb je jouw eerste huisje gekocht. Inmiddels ben je alweer een stap verder in je leven en wil je een groter huis gaan kopen. Je zet je huis te koop en gaat op zoek naar een nieuwe woning. Je begint je zoektocht en gaat huizen bezichtigen. Na een tijdje vind je jouw nieuwe droomhuis. Je wil graag een bod doen op dit huis, maar je eigen huis is nog niet verkocht en de overwaarde van dit huis heb je toch echt nodig bij het kopen van het nieuwe huis. Moet je je droomhuis nu aan je voorbij laten gaan?

Wat is een overbruggingskrediet?

In deze situaties kun je een beroep doen op een overbruggingskrediet. Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening. Deze lening kun je afsluiten als de overwaarde van je oude huis nog niet is vrijgekomen. Dit kan voorkomen wanneer je:

  • Oude woning nog niet verkocht is;
  • Oude woning wel verkocht is, maar de overdracht nog niet heeft plaatsgevonden.

Indien je een overbruggingskrediet afsluit, leen je het bedrag of een deel van de overwaarde. Dit dien je te doen bij de hypotheekverstrekker die ook je nieuwe woning gaat financieren.
Als je jouw oude woning nog niet verkocht hebt, krijg je niet oneindig de tijd om je huis te verkopen. De maximale looptijd van een overbruggingskrediet hangt af van de voorwaarden die de geldverstrekker hanteert. De looptijd ligt meestal tussen de zes maanden en de twee jaar in.

Wat kost een overbruggingskrediet?

Je moet er rekening mee houden dat hypotheekverstrekkers terughoudend zijn wanneer het een overbruggingskrediet betreft. Er is namelijk geen zekerheid dat je bij de verkoop de daadwerkelijke overwaarde ontvangt.
De rente die je over een overbruggingskrediet betaalt, ligt hoger dan de rente van een gewone hypotheek. Dit vanwege het hogere risico voor de hypotheekverstrekkers. In de meeste gevallen is de rente van het overbruggingskrediet fiscaal aftrekbaar. Voorwaarde is dat je het overbruggingskrediet afsluit voor je eigen woning en dat het geen recreatiewoning betreft.
Een overbruggingskrediet is een aflossingsvrije lening. Dit betekent dat je gedurende de looptijd van de lening niets aflost. Dit doe je pas als je oude huis verkocht is en de overdracht officieel heeft plaatsgevonden bij de notaris. Met het geld dat dan vrijkomt vanuit de overwaarde los je het overbruggingskrediet in één keer af.

Naar de notaris

Als je een hypotheek gaat afsluiten bij een geldverstrekker moet je dit vast laten leggen bij de notaris. In de meeste gevallen teken je de hypotheekakte tegelijk met de leveringsakte, die ervoor zorgt dat het huis op jouw naam komt de staan. Tip: Vergelijk de notariskosten voor het opstellen van een hypotheek- en leveringsakte en vraag gratis offertes aan. Notarissen bepalen namelijk hun eigen tarieven en deze kunnen flink uiteenlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *