Wanneer betaal je erfbelasting?

Leestijd: 3 minuten

Stel: een familielid komt te overlijden en u erft een groot deel van de nalatenschap. Vervolgens krijgt u bericht van de belastingdienst, u moet erfbelasting betalen. Maar, wat is erfbelasting eigenlijk? Over een bepaald gedeelte van een erfenis moet u belasting betalen. Hoe hoog de erfbelasting is, is afhankelijk van jouw relatie tot de overledene. In dit blogbericht leggen we uit wanneer en hoeveel erfbelasting u moet betalen.

belasting

Wat is erfbelasting?

Erfbelasting, is de belasting die u moet betalen over een verkregen erfenis. Erfbelasting is een vrij nieuw begrip. Tot januari 2010 heette dit successierecht. Of u belasting over uw erfenis moet betalen en hoeveel dit is, is afhankelijk van uw situatie. De overheid heeft voor iedere situatie een apart bedrag vastgesteld wat belastingvrij geërfd kan worden.

Wanneer moet u erfbelasting betalen?

Of u erfbelasting moet betalen is afhankelijk van uw relatie tot de overledene en de hoogte van de erfenis. Erft u bijvoorbeeld geld van uw echtgenote, dan hoeft u minder snel erfbelasting te betalen dan als u van een broer of zus erft. De regels hierover veranderen regelmatig. In 2017 zijn de volgende vrijstellingen van kracht:

erfbelasting

Indien beide ouders erven, krijgen zij in 2017 samen een vrijstelling van € 47.859. Of er dus een of twee ouders erven maakt voor de hoogte van de vrijstelling niets uit.

Hoe werkt de aangifte van erfbelasting?

De Belastingdienst stuurt een condoleancebrief en een antwoordkaart naar het adres van de overledene. De verantwoordelijke voor de afwikkeling van de erfenis moet de Belastingdienst, door middel van de antwoordkaart, laten weten wie de contactpersoon voor de erfbelasting zal zijn. Alle zaken omtrent de erfbelasting gaan dan vervolgens naar die persoon.

Dit betekent ook dat het aangifteformulier naar de contactpersoon gestuurd wordt. Alle erfgenamen moeten aangifte afgelasting doen.

Hoe minimaliseer je de erfbelasting?

Door middel van een testament kan u de hoogte van de erfenis doseren en zo voorkomen dat erfgenamen erfbelasting moeten betalen. Bijvoorbeeld: u heeft kinderen en kleinkinderen, indien uw kinderen financieel al redelijk goed zitten kan het wellicht handiger zijn om de kleinkinderen tot erfgenaam te benoemen.

Laat u alles na aan uw kinderen dan erven de kleinkinderen uw erfenis plus die van hun eigen ouders. Dit maakt dat de kinderen veel meer belasting moeten gaan betalen. Over de eerste €20.209,- betalen zij namelijk geen belasting.

Erfbelasting vermijden door schenken

Een andere manier om kinderen zo min mogelijk erfbelasting te laten betalen is schenken. Met een schenking geeft u eigenlijk de erfenis al een beetje aan uw nabestaanden voor u komt te overlijden. Erven door middel van schenken is een veel voorkomende manier om de erfbelasting te verlagen. Want, over alles wat de kinderen nu al ontvangen, hoeven zij later geen belasting te betalen!

Notaris

Voor advies over het minimaliseren van de erfbelasting maakt u een afspraak bij de notaris. De notaristarieven voor het opmaken van een testament verschillen per notariskantoor. Op de GoedkoopsteNotaris.nl vindt u een overzicht van notariskantoren en hun tarieven in de buurt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *