Wanneer betaal je erfbelasting?

Leestijd: 3 minuten

Stel: een familielid komt te overlijden en je erft een groot deel van het nalatenschap. Vervolgens krijg je bericht van de belastingdienst, je moet erfbelasting gaan betalen. Maar, wat is erfbelasting eigenlijk? Over een bepaald gedeelte van een erfenis moet je belasting betalen. Hoe hoog de erfbelasting is, is afhankelijk van jouw relatie tot de overledene. In dit blogbericht leggen we je uit wanneer en hoeveel erfbelasting je moet betalen.

belasting

Wat is erfbelasting?

Erfbelasting, de naam geeft het eigenlijk al een beetje weg, is de belasting die je moet betalen over een verkregen erfenis. Erfbelasting is eigenlijk een vrij nieuw begrip. Tot januari 2010 heette dit successierecht. Of je belasting over je erfenis moet betalen en hoeveel dit dan is, is afhankelijk van je situatie. De overheid heeft voor iedere situatie een apart bedrag vastgesteld wat belastingvrij geërfd kan worden.

Wanneer moet je erfbelasting betalen?

Of je erfbelasting moet betalen is afhankelijk van je relatie tot de overledene en de hoogte van de erfenis. Erf je bijvoorbeeld geld van je echtgenote, dan hoef je minder snel erfbelasting te betalen dan als je van een broer of zus erft. De regels hierover veranderen regelmatig. In 2017 zijn de volgende vrijstellingen van kracht:

 

erfbelasting

 

Indien beide ouders erven, krijgen zij in 2017 samen een vrijstelling van € 47.859. Of er dus een of twee ouders erven maakt voor de hoogte van de vrijstelling niets uit.

 

Hoe werkt de aangifte van erfbelasting?

De Belastingdienst stuurt een condoleancebrief en een antwoordkaart naar het adres van de overledene. De verantwoordelijke voor de afwikkeling van de erfenis moet de Belastingdienst, door middel van de antwoordkaart, laten weten wie de contactpersoon voor de erfbelasting zal zijn. Alle zaken omtrent de erfbelasting gaan dan vervolgens naar die persoon.

Dit betekent ook dat het aangifteformulier naar de contactpersoon gestuurd wordt. Alle erfgenamen moeten aangifte afgelasting doen.

 

Hoe minimaliseer je de erfbelasting?

Door middel van een testament kan je de mate van de erfenis doseren en zo voorkomen dat je erfgenamen erfbelasting moeten betalen. Bijvoorbeeld: je hebt kinderen en kleinkinderen, indien jouw kinderen financieel al redelijk goed zitten kan het wellicht handiger zijn om je kleinkinderen tot erfgenaam te benoemen.

Laat je alles na aan je kinderen dan erven de kleinkinderen jouw erfenis plus die van hun eigen ouders. Dit maakt dat de kinderen veel meer belasting moeten gaan betalen. Over de eerste €20.209,- betalen zij namelijk geen belasting.

 

Erfbelasting vermijden door schenken

Een andere manier om je kinderen zo min mogelijk erfbelasting te laten betalen is schenken. Met een schenking geef je eigenlijk je erfenis al een beetje aan je nabestaanden voor je komt te overlijden. Erven door middel van schenken is een veel voorkomende manier om de erfbelasting te verlagen. Want, over alles wat de kinderen nu al ontvangen, hoeven zij later geen belasting te betalen!

 

Notaris

Voor advies over het minimaliseren van de erfbelasting maak je een afspraak bij de notaris. De notaristarieven voor het opmaken van een testament verschillen per notariskantoor. Op de GoedkoopsteNotaris.nl vind je een overzicht van notariskantoren en hun tarieven bij jou in de buurt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *