Langs de notaris voor een garagebox of stuk grond

Leestijd: 2 minuten

Voor de auto, fietsen, hobbygereedschap of simpelweg gewoon om wat extra spullen op te slaan, een garagebox kan een praktische oplossing zijn voor al die bezittingen waar je thuis niet genoeg ruimte voor hebt. Voor de aankoop van een (extra) garagebox of bijvoorbeeld een stuk grond, moeten er alleen wel een aantal notariële zaken geregeld worden.

Grond kopen

Verschillende stappen bij de aankoop

Het proces van het kopen van een garagebox of stuk grond kan je vergelijken met het kopen van een huis. Het grootste verschil is dat er bij een garagebox niet altijd een hypotheek afgesloten hoeft te worden. Bij het kopen van een huis is dit meestal wel het geval.

Vanaf het moment dat je een geschikte box of stuk grond hebt gevonden en de verkoper bereid is om deze aan jou te verkopen, moeten er enkele stappen doorlopen worden. Denk hierbij aan:

  • het opstellen van de koopovereenkomst.
  • het opstellen van de voorwaarden.
  • de keuze voor een eventuele waarborgsom.

Stel een koopovereenkomst op

De overeenkomst die jij met de verkoper hebt gesloten, leg je vast in het koopcontract. In het contract staat wat er voor welke prijs verkocht wordt. Ook worden er voorwaarden opgenomen in het koopcontract. Zaken in het koopovereenkomst zijn:

  • een eventuele waarborgsom, het bedrag dat de verkopende partij ontvangt als de koper van de koop afziet; 
  • de uiterlijke leverdatum;
  • welke notaris de grond gaat leveren;
  • de ontbindende voorwaarden.

Deze overeenkomst kan je samen met de koper opstellen. Laat je de afspraken liever vastleggen in een notariële akte? Stel de koopovereenkomst dan samen op met de notaris, dat kan al vanaf € 100.

Laat een leveringsakte opstellen

Met het opstellen van de koopovereenkomst is het proces nog niet compleet. Nadat er een leverdatum gekozen is, moet er ook een afspraak met een notaris gemaakt worden voor de overdracht. De notaris is namelijk degene die jou officieel tot nieuwe eigenaar kan benoemen.

“Let op: notarissen zijn vrij in het bepalen van hun tarieven, vergelijk altijd de verschillende notariskantoren op DeGoedkoopsteNotaris.nl

De notaris registreert jouw nieuwe aankoop in het Kadaster. Hiermee komt het op jouw naam te staan en ben jij officieel de nieuwe eigenaar.

De overdrachtsbelasting

Een stuk grond of garagebox valt onder onroerende zaken. Voor een garagebox of een stuk grond betaal je daarom 6% overdrachtsbelasting in 2018. Voor een woning is dat 2%.

Notariskosten garagebox of stuk grond

Om officieel eigenaar te worden van de nieuwe garagebox of het stuk grond moet je naar de notaris om een koopakte en leveringsakte op te stellen. De tarieven die notariskantoren vragen voor de aktes lopen fors uiteen. Voorkom dat je te veel betaalt en vergelijk eerst de tarieven op DeGoedkoopsteNotaris.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *