We hebben samen een huis geërfd, maar wat nu?

Leestijd: 3 minuten

Iemand uit je familie is overleden en de erfenis wordt onder jou en je familieleden verdeeld. Naast geld en andere spullen hebben jullie ook een huis geërfd, maar jullie hebben geen idee wat er met het huis moet gaan gebeuren. Wij leggen je uit waar je rekening mee moet houden en wat je precies moet laten opstellen bij de notaris.

Free stock photo of people, coffee, working, notes

Heeft het huis een restschuld?

Jullie hebben een huis geërfd, maar wat als het huis ‘onder water staat’? Dit betekent dat de lening hoger is dan de waarde van de woning. In dat geval is het soms verstandig om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Zo weet je zeker dat je niet met een restschuld blijft zitten.
Als er sprake is van een overlijdensrisicoverzekering kun je (een deel van) de hypotheekschuld aflossen met de uitkering van deze verzekering.

Hoe stel ik de waarde van het huis vast?

Als je met meerdere erfgenamen een huis erft, ga je samen met deze erfgenamen na hoe je de waarde van de woning kunt bepalen. Dit kunnen jullie bijvoorbeeld doen door middel van een taxatie. In sommige gevallen staat er in het testament hoe de waarde moet worden vastgesteld. De waarde hoeft niet gelijk te zijn aan de WOZ-waarde. Als je een huis erft, moet je daar ook erfbelasting over betalen. In de aangifte geef je de WOZ-waarde van het voorgaande jaar op.

Kan ik er als erfgenaam voor kiezen om in het huis te gaan wonen?

Je kunt ervoor kiezen om eigenaar te worden van het huis. Je dient dan de andere erfgenamen uit te komen. De woning kan vervolgens op jouw naam gezet worden. Als je de andere erfgenamen niet direct kunt uitkopen, kun je ervoor kiezen om een lening af te sluiten.
Wil niemand van de erfgenamen in het huis gaan wonen? Dan kunnen jullie het huis samen verkopen. De waarde van het huis kunnen jullie laten bepalen door een taxateur. Na de verkoop ontvangt iedere erfgenaam zijn deel van de erfenis.

Wat gebeurt er met het huis als er geen testament is opgesteld?

Als er geen testament is opgesteld, bepaalt de wet wie er erfgenaam is van de overledene. Als jullie getrouwd waren of als je een kind bent van de overledene heb je recht op de erfenis. Was de overledene niet getrouwd en had hij of zij ook geen kinderen? Dan gaat de erfenis naar de ouders en (half)broers of (half)zussen.
Als je niet getrouwd of geregistreerd partner was, maar wel een samenlevingscontract had, ben je geen erfgenaam. Tenzij er sprake is van een samenlevingscontract met verblijvingsbeding en het huis op naam van jullie beide stond. Je kunt het huis dan op jouw naam laten zetten.

Welke akte moeten we laten opstellen bij de notaris?

Om de erfenis te aanvaarden moet je een verklaring van erfrecht laten opstellen bij de notaris. Ook kan in de verklaring van erfrecht een volmacht worden opgenomen waarin staat dat de andere erfgenamen een volmacht verlenen aan een van de erfgenamen die namens alle erfgenamen mag handelen en dus het huis mag verkopen. Let er wel op dat jullie dit duidelijk bij de notaris aangeven. Als dit niet duidelijk wordt opgenomen in de verklaring van erfrecht kan het zo zijn dat jullie nog een aparte volmacht moeten laten opstellen zodat het huis verkocht kan worden.
Als erfgenamen mogen jullie zelf een notariskantoor kiezen. Notariskantoren bepalen zelf hun tarieven. Vergelijk de tarieven daarom goed en vraag vrijblijvend offertes aan.

 

1 reactie op “We hebben samen een huis geërfd, maar wat nu?

  1. Bij mijn overlijden 2 zoons erfgenaam bij testament geregeld.

    MAAR NU ?

    een zoon heeft het financieel goed , andere zoon heeft door omstandigheden van buitenaf bijstand uitkering is 45 jaar en ik zie dat er voor hem weinig kansen zijn op de arbeidsmarkt. hij verricht nu onbetaald vrijwilligerswerk.

    WAT gebeurd er met zijn erfenis en wat zijn de gevolgen voor zijn uitkering ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *