Huis verkopen met verklaring van erfrecht

Leestijd: 2 minuten

Je leeft in de veronderstelling dat een verklaring van erfrecht voldoende is om het huis te kunnen verkopen dat je hebt geërfd van jouw ouders. Dit hoeft echter niet zo te zijn, want de volmacht die erin wordt opgenomen zodat jij gemachtigd bent om de nalatenschap af te wikkelen zou zomaar eens beperkt kunnen zijn. Wat moet je dan doen?

huis

Wat is een verklaring van erfrecht?

Met een verklaring van erfrecht kun je aantonen dat je de erfgenaam bent en om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot de rekeningen van de overledene. Daarin is opgenomen:

  • Of de overledene een testament heeft en wat daar in staat
  • Wie de erfgenamen zijn
  • Welke huwelijkse voorwaarden er zijn opgesteld (indien van toepassing)
  • Wie de nalatenschap beheert en zorgt dat het goed wordt afgewikkeld
  • Of en wie het vruchtgebruik heeft gekregen
  • Of er sprake is van een wettelijke verdeling

Als het nodig is om een verklaring van erfrecht op te stellen wordt hierom gevraagd. In de verklaring wordt een machtiging opgenomen om een erfgenaam aan te wijzen om de erfenis verder af te wikkelen.

Hoe zorg je ervoor dat je met een verklaring van erfrecht het huis kan verkopen?

Een verklaring van erfrecht is jouw toegangsbewijs tot de goederen in de nalatenschap. In deze verklaring kan een volmacht worden opgenomen waarmee je als erfgenaam volmacht verleent aan een andere erfgenaam om namens jou te handelen. Om over de bankrekeningen te beschikken is een minder uitgebreide volmacht nodig dan als je het huis van de overledene wil verkopen en leveren.

Wanneer je dus al weet dat er een huis in de nalatenschap is opgenomen, wat je wil gaan verkopen, is het verstandig om dit al te vermelden bij de notaris. De notaris kan er dan voor zorgen dat de gevolmachtigde alle toegang en beschikking krijgt met betrekking tot de nalatenschap.

Notarissen VERGELIJKEN

Heb jij een verklaring van erfrecht nodig? Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kun je tarieven vergelijken van de notarissen bij jou in de buurt voor een verklaring van erfrecht.  Vraag gratis een offerte aan bij de notaris van jouw keuze. Hierdoor kun je besparen op de notariskosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *