Waar moet ik op letten bij het tekenen van een koopcontract?

Leestijd: 2 minuten

Het is zover! Na een lange zoektocht heb je jouw droomhuis gevonden. Je weet het zeker, hier wil je wonen. Na een stevige onderhandeling hebben jullie een overeenstemming bereikt over de aankoopprijs. Het koopcontract kan nu worden opgesteld, maar wat is een koopcontract en wat staat er precies in?

Free stock photo of house, windows, plants, door

Wat staat er in een koopcontract?

In het koopcontract, ook wel koopovereenkomst genoemd, komen alle afspraken te staan die je maakt met de verkopende partij. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de koopprijs, de datum van de overdracht en de betalingsafspraken. In elk koopcontract staan de volgende onderdelen:

  • Van wie je het huis koopt;
  • De koopprijs;
  • De overdrachtsdatum van het huis;
  • De grond waar de woning op staat;
  • Eventuele gebreken van de woning.

Verder kent het koopcontract nog een aantal onderwerpen die afhankelijk zijn van de afspraken die je maakt met de verkoper:

  • Ontbindende voorwaarden;
  • Waarborgsom of bankgarantie;
  • Wat precies bij de woning hoort en wat niet.

Een koopcontract is bindend

Lees voordat je het koopcontract tekent alle afspraken nog eens goed door. Een koopcontract is namelijk bindend. Ben je iets vergeten in het koopcontract te zetten? Dan kan dit grote gevolgen hebben.
Na het tekenen van het koopcontract heb je als consument drie dagen bedenktijd. Dit betekent dat je het koopcontract zonder reden mag ontbinden. Wil je afzien van de koop? Dan kun je het beste de makelaar binnen drie dagen hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.
Als de bedenktijd reeds verstreken is en je besluit het huis toch niet te kopen, moet je een boete betalen. De boete is ongeveer 10% van de koopsom. Je kunt dit voorkomen door goede ontbindende voorwaarden op te stellen in het koopcontract.

Ontbindende voorwaarden

In een koopcontract kun je ontbindende voorwaarden laten opnemen. Als een van deze ontbindende voorwaarden zich voordoet, kun je het koopcontract alsnog ontbinden.
Stel je hebt de financiering nog niet rond. Dan is het verstandig om dit in de ontbindende voorwaarden op te laten nemen. Je kunt het koopcontract dan ontbinden wanneer je de financiering niet rond krijgt.
Andere voorbeelden zijn dat je het huis niet wilt kopen op grond van de resultaten van een bouwkundige keuring of dat je geen hypotheek met nationale hypotheekgarantie kunt afsluiten.
Op Hypotheek24.nl kun je jouw maximale hypotheek berekenen, je maandlasten berekenen en eenvoudig zelf een hypotheek afsluiten. Je kunt hiermee fors besparen op advieskosten.

Naar de notaris

Je hebt samen met de verkopende partij afspraken gemaakt en jullie zijn het eens over de zaken die in het koopcontract opgenomen kunnen worden. Dan kun je naar de notaris gaan om het koopcontract op te laten stellen. Ook de verkopende partij dient het koopcontract te tekenen.
Als koper mag je zelf een notaris kiezen. Notariskantoren mogen zelf hun tarieven bepalen. Het is daarom verstandig om de notariskantoren met elkaar te vergelijken. Zo kun je fors besparen op de notariskosten.

Let op! In 2017 veranderen de regels rondom de financiering van je huis. Wil je nog gebruik maken van de hypotheekregels van 2016? Dan dien je snel een afspraak te maken bij de notaris!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *