Wat is precies het verschil tussen een testament en een levenstestament?

Leestijd: 2 minuten

Waarschijnlijk ben je al wel bekend met een testament en heb je er zelfs al een op laten maken. Naast een testament bestaat er ook een levenstestament. Vaak halen mensen deze twee door elkaar, maar ondanks dat de namen doen vermoeden dat deze op elkaar lijken, zijn een testament en een levenstestament twee totaal verschillende documenten. In dit blogbericht leggen we je uit wat het verschil precies is.Testament opmaken

Wat is een testament?

In een testament kan je vastleggen wat er met jouw bezittingen gebeurt wanneer jij komt te overlijden. Je kan bijvoorbeeld benoemen dat je nichtje je favoriete armband krijgt en dat de kat bij de buurman gaat wonen. Met een testament ben je ervan verzekerd dat jij degene bent die bepaalt wat er met jouw spullen en geld gaat gebeuren.

Een testament biedt ook de mogelijkheid om mensen uit te sluiten van de erfenis, of om juist mensen die normaal gesproken helemaal geen erfgenaam zouden zijn tot erfgenaam te kunnen benoemen.

Een testament gaat pas in vanaf het moment dat je niet meer in leven bent.

 

Wat is een levenstestament?

In tegenstelling tot een testament, geldt een levenstestament voor tijdens je leven en niet voor erna. Stel je voor: je bent betrokken bij een heftig auto-ongeluk, je komt hierdoor in het ziekenhuis terecht en je bent voortaan niet meer in staat om zelf belangrijke beslissingen te  maken. In dat geval is het handig als er is een levenstestament is opgesteld waarin iemand gemachtigd is om beslissingen voor jou te maken met jouw wensen en belangen in zijn achterhoofd. In het levenstestament kan je bijvoorbeeld ook iemand aanwijzen die de zorg over je kinderen krijgt.

 

De verschillen op een rijtje

Een levenstestament en een testament zijn dus twee totaal verschillende akten. De verschillen:

  • Met een testament laat je vastleggen wat je wensen zijn voor als je overleden bent en de wensen die je vastlegt in een levenstestament zijn voor als je nog wel in leven bent.

 

  • In het testament kun je iemand aanwijzen die jouw nalatenschap af gaat handelen en in het levenstestament wijs je iemand aan die belangrijke keuzes voor jou zal gaan maken tijdens je leven.

 

Een testament of levenstestament laten opmaken?

Omdat de notarissen vrij zijn in het bepalen van hun tarieven, kunnen deze enorm uiteenlopen. De tarieven voor een levenstestament variëren bijvoorbeeld tussen de €200,- en €900,-.Vraag bij DeGoedkoopsteNotaris.nl verschillende offertes op, zo kan je de tarieven vergelijken en makkelijk besparen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *