Wat moet ik doen als ik schulden erf?

Leestijd: 2 minuten

Je gaat er waarschijnlijk niet vanuit, maar het kan ook jou overkomen; je ontvangt een erfenis van een dierbare, maar daar blijken  hoge schulden bij te zitten. Het hebben van schulden wordt vaak niet aan de grote klok gehangen en zo kan het gebeuren dat je onverwacht verrast wordt met een negatieve erfenis. Wanneer je een erfenis aanvaardt, word je automatisch ook verantwoordelijk voor eventuele schulden. Om te voorkomen dat schuldeisers bij jou komen aankloppen, kan je een erfenis eerst beneficiair aanvaarden.erfenis

Beneficiair aanvaarden

Wanneer je de erfenis beneficiair aanvaardt, hoef je de eventuele schulden niet zelf te betalen. Dit heet ook wel: aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving. Er wordt gekeken naar de hoogte van de schulden en het vermogen van de overledene.

 

  • Blijken de schulden hoger te zijn dan de waarde van het vermogen?

De schuldeisers zullen dan samen het vermogen delen. Jij als erfgenaam krijgt dan niets, maar je bent ook niet verantwoordelijk voor de schulden.

 

  • Is het vermogen hoger dan de schulden?

Dan worden eerst de schulden afbetaald met het vermogen. Het bedrag dat overblijft na het afbetalen van de schulden, is het bedrag dat je daadwerkelijk erft.

 

Om kinderen te beschermen, aanvaarden minderjarigen een erfenis altijd automatisch beneficiair.

Let op: Verkoop de inboedel nog niet! Vanaf het moment dat je dingen uit de erfenis gaat verkopen, vervalt je recht op beneficiair aanvaarden en zit je sowieso vast aan eventuele schulden.

Erfenis verwerpen

Weet je van te voren al wat de financiële situatie is en wil je deze hoe dan ook niet erven? Dan kun je de erfenis weigeren. Een erfenis weigeren wordt het verwerpen van de erfenis genoemd. Als je de erfenis verwerpt ben je niet verantwoordelijk voor de afwikkeling van de erfenis of voor eventuele schulden. Dit betekent ook dat je nergens meer recht op hebt. Dit geldt niet alleen voor het financiële vermogen, maar ook voor familiefoto’s of dierbare meubelstukken.

Wet bescherming tegen schulden

Sinds 1 september 2016 zorgt de Wet bescherming erfgenamen tegen schulden ervoor dat erfgenamen pas een erfenis zuiver hebben aanvaard als ze goederen uit de erfenis hebben verkocht. Voorheen was het zo dat erfgenamen een erfenis al zuiver aanvaarden als ze alleen al een fotoalbum meenamen uit het huis van de overledene.

Het afwikkelen van de erfenis en een verklaringvan erfrecht

Wanneer er iemand overlijdt, wordt de bankrekening automatisch geblokkeerd. Je kunt dan niet bij het vermogen van de overledene. Om de blokkering op te heffen, heb je een
verklaring van erfrecht nodig. Met de verklaring van erfrecht kan je weer geld van de rekening afhalen of overmaken. Voor de verklaring van erfrecht ga je naar een notaris. De kosten voor een verklaring van erfrecht variëren tussen de €230,- en de €850,-. Het prijsverschil kan enorm zijn, vergelijk daarom altijd eerst de tarieven!

 

1 reactie op “Wat moet ik doen als ik schulden erf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *