Grote ontwikkelingen op de woningmarkt

Leestijd: 2 minuten

Wederom gebeurt er weer veel op de woningmarkt. De woningprijzen van afgelopen november waren een flink stuk hoger dan in november 2015. Afgelopen augustus vond de grootste prijsstijging in veertien jaar plaats. De huizenprijzen waren die maand gestegen met maar liefst 6%. Afgelopen november vond er weer prijsstijging van dat formaat plaats!

Prijsstijging

Koopwoningen 6% procent duurder

 

Uit onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) en het Kadaster blijkt dat de woningprijzen in november 2016 met 6% gestegen zijn ten opzichte van november 2015. Deze prijsstijging is dus net zo groot als die van augustus!

 

Ontwikkelingen op de woningmarkt

 

In de zomer van 2008 hadden de woningprijzen een piek bereikt, maar niet voor lang. De prijzen bleven vanaf toen maar dalen en dalen. Het dieptepunt werd bereikt in juni 2013. Sindsdien meten het Kadaster en het CBS weer een opvallende prijsstijging. De huizenprijzen zijn momenteel, in vergelijking met de prijzen van de zomer van 2008, 11,1% lager. In vergelijking met 2013 zijn huizen op dit moment weer  13,2% hoger.

Ook aantal woningverkopen stijgen

Naast de huizenprijzen stijgen ook het aantal woningverkopen in rap tempo. Afgelopen november registreerde het Kadaster 18.255 verkochte woningen. Ten opzichte van november 2015 is dit een stijging van maar liefst  25,5%! De stijging is 5% hoger dan verkopen van de maand oktober, toen werden er 17.339 woningen verkocht

Ontwikkelingen op de woningmarkt

Het aantal verkochte woningen wordt geteld door middel van het aantal woningen dat de notaris bij het Kadaster inschrijft. Met het inschrijven van de woning wordt het huis officieel overgedragen aan de nieuwe eigenaar. In het Kadaster wordt dan geregistreerd dat het huis van eigenaar gewisseld is.

Notariskosten huis kopen

Nu de huizenmarkt zo druk in beweging is, is dit natuurlijk het uitgelezen moment om een huis te kopen! Zoals al eerder vermeld, heb je bij het kopen van een huis een notaris nodig om het huis op jouw naam te kunnen zetten. Let erop dat notarissen vrij zijn in het bepalen van hun tarieven en dat dit kan zorgen voor grote prijsverschillen. Om een duidelijk overzicht te hebben van de verschillende notaristarieven vergelijk je deze op onze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *