Kan ik als uitzendkracht een hypotheek krijgen?

Leestijd: 2 minuten

Je hebt een hoog opleidingsniveau, veel werkervaring, inkomenszekerheid en wilt graag een huis kopen. Er is echter één maar, je bent uitzendkracht. De kans om dan een hypotheek te krijgen wordt echter steeds groter. Als uitzendkracht kun je namelijk een hypotheek krijgen middels een perspectiefverklaring. Een drietal uitzendbureaus werkt hier al mee. Vanaf 2017 gaan er nog eens negen uitzendbureaus met een perspectiefverklaring werken.

Free stock photo of woman, desk, laptop, working

Wat is een perspectiefverklaring?

In 2014 introduceerde uitzendbureau Randstad de perspectiefverklaring. Zij zagen dat hun beste uitzendkrachten moeizaam een hypotheek konden afsluiten. In de perspectiefverklaring staat onder andere dat het inkomen van de uitzendkracht in de komende jaren ongeveer gelijk blijft. Dit maakt het voor de uitzendkrachten makkelijker om een hypotheek af te sluiten.
Of je als uitzendkracht daadwerkelijk een perspectiefverklaring krijgt hangt onder andere af van:

 • Je opleidingsniveau
 • Je werkervaring
 • Je functie
 • De arbeidsmarktsituatie
 • Je competenties
 • Je mobiliteit

Om in aanmerking te komen voor een perspectiefverklaring moet je een detacheringscontract hebben. Bij een detacheringscontract heb je een tijdelijk dienstverband bij het uitzendbureau. Heb je een uitzendcontract? Dan wordt het contract beëindigd zodra er geen werk meer is. Met een uitzendcontract kom je dus niet in aanmerking voor een perspectiefverklaring.

Hoe kan ik een perspectiefverklaring aanvragen?

Werk je bij een uitzendbureau en denk je dat je in aanmerking komt voor een perspectiefverklaring? Middels onderstaand stappenplan kun je een perspectiefverklaring aanvragen.

 • Stap 1: Vraag je perspectiefverklaring aan bij het uitzendbureau.
 • Stap 2: Het uitzendbureau kijkt je dossier na.
 • Stap 3: Je krijgt een persoonlijk gesprek met de intercedent van het uitzendbureau.
 • Stap 4: Het uitzendbureau vraagt de arbeidsmarktwaardescan aan bij een extern bureau.
 • Stap 5: Een expert beoordeelt al je documenten.
 • Stap 6: De expert geeft een perspectiefverklaring aan je af.
 • Stap 7: Je kunt nu met de perspectiefverklaring naar de bank.

Werk je bij een van onderstaande uitzendbureaus? Dan kun je vanaf 1 januari 2017 een perspectiefverklaring aanvragen.

 • Randstad
 • Tempo-Team
 • Yacht
 • Adecco Group Nederland
 • Driessen HRM
 • Faber Personeelsdiensten
 • HappyNurse
 • Timing Uitzendteam
 • YoungCapital
 • Actief Werkt!
 • OTTO Work Force
 • Manpower

Alle grote geldverstrekkers accepteren de perspectiefverklaring. Bij sommige geldverstrekkers heb je zelfs de mogelijkheid om met een perspectiefverklaring een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten.

Notariskosten

Heb je de hypotheek rond? Dan kun je naar de notaris om de hypotheekakte op te laten stellen. Je mag als koper zelf kiezen naar welke notaris je gaat. Notariskantoren mogen zelf hun tarieven bepalen. Vergelijk daarom de tarieven en vind de goedkoopste notaris.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *