De kadastertarieven dalen in 2017!

Leestijd: 2 minuten

Er is goed nieuws! In 2017 dalen de kadastertarieven. De tarieven voor overdrachten en hypotheken worden met 25% verlaagd. Daarnaast worden de tarieven voor de inschrijving van koopakten en de doorhaling van de hypotheek verlaagd. De nieuwe tarieven gelden voor stukken die vanaf 2 januari 2017 worden ingeschreven.

Red Yellow and Purple Flower on Window

Wanneer je een huis koopt dan maakt de notaris de hypotheek en leveringsakte voor je op. Hierin is vastgelegd hoe de eigenlijke overdracht van het huis en de financiering zijn geregeld.

De akten opgemaakt door de notaris moeten worden ingeschreven in het Kadaster. Hiervoor rekent het Kadaster kosten. Deze kosten worden door de notaris geïnd en één op één afgedragen aan het Kadaster.

Volgens het Kadaster kunnen deze inschrijfkosten nu omlaag. Door het aanhoudend herstel van de vastgoedmarkt is deze verlaging mogelijk. Het Kadaster kan naar verwachting de komende jaren met dit lagere tariefniveau kostendekkend opereren.

KIK akte

Er wordt bij de kadastertarieven onderscheid gemaakt tussen een KIK-akte en een niet-KIK-akte. KIK staat voor Ketenintegratie Inschrijving Kadaster. Hierbij worden de akten verwerkt met behulp van een geautomatiseerd proces.  Door dit proces verloopt de inschrijving in het Kadaster sneller en worden er minder kosten gemaakt. Nog niet iedere (hypotheek)akte kan via KIK worden opgesteld. Bij de volgende banken is dit wel mogelijk:

  • Rabobank;
  • ING Bank;
  • ABN AMRO Bank;
  • Florius;
  • MoneYou;
  • Aegon;
  • SNS;
  • Obvion;
  • BLG.

Nieuwe kadastertarieven 2017

In 2017 veranderen de kadastertarieven als volgt:

Akte KIK-akte Niet-KIK-akte
Inschrijving van overdrachten en hypotheken Van € 103,- naar € 77,- Van € 186,- naar € 126,-
Inschrijving koopakten Van € 44,- naar € 33,- Van € 74,- naar € 55,-
Doorhaling van een hypotheek Van € 44,- naar € 12,60 Van € 74,- naar € 21,-

Wanneer kan ik terecht bij de Notaris?

Wil jij je hypotheek nog voor het nieuwe jaar laten passeren bij de notaris zodat je bijvoorbeeld nog gebruik kunt maken van de 102% regel? Zorg dan dat je op tijd een afspraak maakt. Veel banken geven half december aan dat ze de financiering niet meer voor het einde van het jaar kunnen goedkeuren en ook notariskantoren zijn einde jaar heel druk.  Als je in december pas een aanvraag doet, kan het zo zijn dat je niet meer in 2016 bij de notaris terecht kan.
Als koper mag je zelf kiezen bij welke notaris je de akten laat opstellen en passeren. Vergelijk daarom snel de tarieven van notariskantoren bij jou in de buurt en vraag gratis offertes aan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *