Kan ik een huis kopen met studieschuld?

Leestijd: 2 minuten

Je bent afgestudeerd, je hebt een leuke baan en je wilt nu graag een huis kopen. Maar je hebt een studieschuld bij DUO. Kun je dan wel een huis kopen? Ja, met een studieschuld kun je een huis kopen. Het is echter wel zo dat je dan minder geld kunt lenen.
Wij vertellen je wat het effect van je studieschuld is, hoe het werkt als je al een gedeelte van je schuld hebt afgelost en wat je kunt doen als je hypotheek uiteindelijk rond is.

Free stock photo of desk, notebook, pen, working

Wat is het effect van mijn studieschuld?

Heb je een studieschuld uit het oude leenstelsel (vóór 1 juli 2015)? Dan moet je 0,75% van je totale studieschuld rekenen als maandlast. Dit betekent dat je bij een schuld van € 15.000, maandlasten hebt van € 112,50. Stel dat je met jouw inkomen € 1.000 per maand aan hypotheek zou kunnen betalen, dan wordt dit nog maar € 887,50 per maand.
De regels bij het nieuwe leenstelsel zijn wat versoepeld. Er wordt namelijk nog maar 0,45% van de totale studieschuld gerekend bij het berekenen van de maandlasten. Bij een schuld van € 15.000 zijn de maandlasten dan € 67,50. Als je dan met jouw inkomen € 1.000 per maand aan hypotheek zou kunnen betalen, wordt dit na het verrekenen van de schuld nog maar € 932,50.

Ik heb al een gedeelte van mijn studieschuld afgelost, wat dan?

Als je al een deel van je studieschuld hebt afgelost wordt er alsnog gekeken naar de hoogte van de oorspronkelijke studieschuld. Als je niet wilt dat de studieschuld wordt meegenomen in je hypotheek, kun je de mogelijkheden bekijken om je studieschuld vroegtijdig af te lossen.
Stel je oorspronkelijke studieschuld was € 15.000, maar je hebt al € 14.000 afgelost, dan is het misschien handig om de overige € 1.000 in een keer af te lossen. Dit zou je bijvoorbeeld met je eigen spaargeld of met een schenking van je ouders kunnen doen.

Kan ik mijn studieschuld verzwijgen?

Je studieschuld staat niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit betekent dat de bank via deze weg ook niet achter jouw studieschuld kan komen. Je kunt echter maar beter eerlijk zijn bij het aanvragen van je hypotheek. Het is namelijk voor jezelf ook prettig als je zonder financiële zorgen in je woning kunt blijven wonen.
Je kunt ervoor kiezen om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. De huidige kostengrens voor een hypotheek met NHG is €245.000. De NHG zorgt ervoor dat jij in een vervelende financiële situatie een vangnet hebt. Let er echter wel op dat je recht op vergoeding vervalt, wanneer duidelijk wordt dat jij je studieschuld bij het afsluiten van je hypotheek verzwegen hebt.

Mijn hypotheek is rond, wat nu?

Als je hypotheek rond is, kun je naar de notaris gaan om een hypotheek- en leveringsakte op te laten stellen. Je mag als koper de notaris kiezen voor het opstellen en laten passeren van deze akten. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vergelijk je snel tarieven van notariskantoren en vind je de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *