Het herroepen van mijn testament, hoe doe ik dat?

Leestijd: 2 minuten

In je testament leg je vast wat er met jouw spullen en vermogen gaat gebeuren als je komt te overlijden. Je kunt hierin precies aangeven wie wat erft. In je testament kun je ook personen  uitsluiten waardoor  zij geen recht meer hebben op jouw erfenis.
Heb je kinderen? Dan hebben deze altijd recht op een legitieme portie. Dit is wettelijk vastgesteld.

Free stock photo of businessman, sign, pen, writing

Is jouw testament nog actueel?

Heb je je testament een aantal jaar geleden opgesteld? Dan is het handig om deze nog eens door te nemen. Het kan namelijk zo zijn dat er in de tussentijd een aantal zaken zijn veranderd waardoor er dingen in het testament staan die misschien niet meer relevant zijn. Of misschien sta je niet meer achter de beslissingen die je bij het opstellen van het testament hebt gemaakt. Is dit het geval, dan kun je je testament laten herroepen- oude afspraken komen in zijn geheel te vervallen of wijzigen – door het opmaken van een nieuw testament bij de notaris.

Herroepen of wijzigen?

Je kunt een testament herroepen of wijzigen, maar wat is nu het verschil?
Bij het herroepen van een testament verliest het testament zijn rechtsgeldigheid. Dit beteken dat het testament komt te vervallen. Je kunt ook een wijziging doorvoeren in een bestaand testament. In de meeste gevallen wordt echter vaak een volledig nieuw testament opgemaakt. Dit wordt gedaan om verwarring en onduidelijkheid te voorkomen. De kosten van het opstellen van een nieuw testament zijn wellicht wat hoger, maar dan ben je er wel zeker van dat alles goed op papier staat en dat alles op jouw manier geregeld wordt als je er niet meer bent.

Hoe werkt het?

Als je niet meer achter je testament staat is het verscheuren van je testament niet genoeg. De wijzigingen moeten door de notaris in het Centraal Testamentenregister (CTR) worden geregistreerd. Alleen dan is het rechtsgeldig. Mocht dit niet het geval zijn, dan blijft het oude testament van kracht.

Waar kan ik terecht?

Voor het herroepen of wijzigen van je testament kun je terecht bij een notariskantoor bij jou in de buurt. De notaris kan ervoor zorgen dat het nieuwe testament rechtsgeldig wordt door deze op te maken in het Centraal Testamentenregister. Het is verstandig om eens in de vijf jaar opnieuw naar je testament te kijken. Wellicht is je gezinssamenstelling of je vermogen veranderd. Daarnaast kan het zo zijn dat er wijzigingen in de wet hebben plaatsgevonden waardoor er zaken in jouw testament aangepast moeten worden. De kosten voor het herroepen van een testament kunnen flink uiteen lopen per notariskantoor. Je bent niet verplicht om je testament te herroepen bij dezelfde notaris als waar je jouw testament hebt laten opstellen.
Vergelijk hier de tarieven voor het opstellen van een testament en bespaar zo op je notariskosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *