Kan ik mijn eigen familie onterven en hoe?

Leestijd: 2 minuten

Stel je voor, er heeft zich een familieruzie voorgedaan of het contact is simpelweg verwaterd. Om verschillende persoonlijke redenen zou je een van je familieleden liever willen onterven. Onterven houdt in dat je vast legt dat iemand, die daar normaal gesproken recht op zou hebben, niets meer van je zal erven.

Familie onterven?

Wettelijke erfgenamen

Als iemand overlijdt, wordt vaak het testament geraadpleegd om erachter te komen wie de erfgenamen zijn. Heb je geen testament op laten maken? Dan wordt je nalatenschap volgens de wettelijke regels verdeeld.

Er zijn vier verschillende groepen met wettelijke erfgenamen:

  1. In de eerste groep zitten je: echtgenoot, geregistreerd partner en kinderen.
  2. In de tweede groep zitten je: ouders, broers en zussen. Als deze niet meer in leven zijn, komen de ooms en tantes aan bod, gevolgd door neven en nichten.
  3. In de derde groep zitten je grootouders, oudooms en oudtantes. Als deze er niet meer zijn, gaat de erfenis naar eventuele achternichten en achterneven.
  4. In de allerlaatste groep zitten je overgrootouders.

Mocht er in geen enkele groep een erfgenaam zijn dan vervalt de erfenis aan de staat.

Lees hier meer over de wettelijke verdeling en de voorwaarden.

Onterven van kinderen

Het onterven van kinderen kan nog aardig wat voeten in aarde hebben. Kinderen hebben namelijk een speciale positie in het erfrecht. Het is wettelijk vastgelegd dat je kinderen altijd recht hebben op een deel van de  nalatenschap. Dit wordt een legitieme portie genoemd. Als je je kind onterft dan hebben zij nog recht op 50% van de erfenis. Echter geldt dit alleen voor het financiële vermogen van de overledene. Het onterfde kind heeft geen recht op goederen.

Een kind voor 100% onterven is echter wel mogelijk wanneer het kind hiermee akkoord gaat. Alleen dan vervalt de legitieme portie.

Onterven partner van kinderen

Vind je dat jouw kind zijn of haar erfenis niet met een eventuele partner hoeft te delen? Het is mogelijk om de partner van je kinderen te onterven. Dit gebeurt door middel van een uitsluitingsclausule. De uitsluitingsclausule voeg je toe aan je testament. In deze clausule wordt dan vastgelegd dat je kind de erfenis niet hoeft te delen met zijn of haar partner.

Onterven van echtgenoot

Wil je jouw vermogen liever aan een goed doel, vriend of familielid schenken dan aan je echtgenoot? Het is ook mogelijk om je echtgenoot te onterven. Deze zal dan geen recht meer hebben op jouw vermogen. Houd er wel rekening mee dat de onterfde echtgenoot nog wel andere rechten behoudt. Er kan bijvoorbeeld beroep gedaan worden op vruchtgebruik. Het vruchtgebruik is echter wel slechts zes maanden geldig.

Hoe kan ik iemand onterven?

Ben je van plan om iemand te onterven? Leg dit dan vast in een testament. Het is namelijk alleen rechtsgeldig als je het bij de notaris laat vastleggen.

Wat kost het?

Notarissen zijn vrij in het bepalen van hun tarieven. Zo vraagt de ene notaris voor het opmaken van een testament € 180,- en de andere € 740,-. Het is dus verstandig  om eerst goed de tarieven te vergelijken, voordat je een notaris kiest. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vind je een overzicht van de notaristarieven door heel Nederlanden vraag je gemakkelijk bij meerdere notarissen een offerte op.

2 reacties op “Kan ik mijn eigen familie onterven en hoe?

  1. De situatie is als volgt: Vader is boos op beide kinderen en heeft al zijn kinderen notarieel onterft. Ik vind echter nergens op internet terug wat er met de resteerde 50%, na aftrek van 2x legitiem portie, van de nalatenschap van mijn ouders gebeurd als de langstlevende overlijd.

    Hij is gebroeieerd met beide kinderen maar niet moeder. Aannemelijk is dat zij langer zal leven dan hij. Zij is echter dement en vader heeft dit “geregeld” terwijl moeder niet meer handelingsbekwaam is en hij voor haar mocht beslissen als echtgenoot. Na zijn overlijden gaat de volledige erfenis naar onze moeder. Als hij overlijd en de kinderen krijgen de bewindvoering over onze demente moeder, is het dan mogelijk wat hij notarieel geregeld heeft terug te draaien?

  2. Vraag voor een vriend. Mijn vriend heeft een zeer rijke broer. Zij zijn sinds een jaar gebroeieerd met elkaar. Als deze broer overlijd heeft mijn vriend dan nog recht of kans op de erfenis? Of krijgt zijn vrouw en zijn kinderen de hele erfenis? Ik kan dat nergens vinden. Alleen van als ouders overlijden erfenis hun kinderen. Graag uw antwoord dan weet hij waar hij aan toe is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *